Een Diepere Duik in Genderongelijkheid op de Werkvloer

Een Diepere Duik in Genderongelijkheid op de Werkvloer

Te midden van de voortdurende strijd voor gelijke kansen en inclusiviteit blijkt uit recent onderzoek een zorgwekkende realiteit: de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland groeit gestaag. Het rapport, gepresenteerd door Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit, onthulde maandag dat deze kloof is toegenomen van 5 naar 7,4 procent in de afgelopen twee jaar. Deze cijfers schetsen niet alleen een alarmerend beeld maar roepen ook op tot diepgravend onderzoek naar de achterliggende oorzaken van deze ongelijkheid.

Het Nationaal Salaris Onderzoek, dat eens in de twee jaar plaatsvindt, brengt aan het licht dat mannen in Nederland nu gemiddeld 7,4 procent meer verdienen dan vrouwen. De vraag die zich aandient, is of vrouwen voor het eerst in tijden op achterstand zijn geraakt. Het CBS ziet geen onweerlegbaar bewijs voor beloningsdiscriminatie in het onverklaarde loonverschil. “Wij zien dat nog niet, heeft er ook mee te maken dat het laatste onderzoek wat we hebben gedaan betrekking had op 2020.” Geeft Hoofdeconoom Peter Heijn van Mulligen van het CBS aan. Het volgende onderzoek van het CBS naar de loonkloof zal in 2024 verschijnen.

De groeiende loonkloof legt bloot dat gelijkheid op de werkvloer nog niet is verwezenlijkt. Het is niet slechts een statistisch gegeven, maar een aansporing voor bedrijven en individuen om gezamenlijk concrete stappen te ondernemen.

Een intrigerende dynamiek binnen deze ongelijke beloning is de rol van onderhandeling. Berichtgeving over het rapport wijst op de terughoudendheid van vrouwen bij het vragen om loonsverhogingen. De vraag is nu hoe dit zich vertaalt naar de werkvloer en of managers daadwerkelijk ervaren dat vrouwen minder neigen tot onderhandelen.

Emre Lektemür, Projectmanager bij het bedrijf Customer Care the Voice, geeft het volgende aan: “Het is een uitdaging om de kunst van het onderhandelen te omarmen en gezamenlijk te streven naar een realiteit waarin de waardering van arbeid niet afhangt van geslacht maar eerlijk wordt beloond. Wij doen dit door elke zoveel maanden een functioneringsgesprek te organiseren. Daarvoor hoeven medewerkers niet eens op ons af te stappen.”

Verslaggever Tobias ten Böhmer legt het uit in onderstaande videoreportage:

Over de auteur

Tobias ten Böhmer

Tobias ten Böhmer (1995) is een beginnend Slotstad-Journalist werkzaam in Zeist. Hij studeert Journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Zijn missie is het objectief en kritisch brengen van nieuws, met een speciale passie voor de politiek.