Culturele sector onder druk, jamsessies zorgen voor inspiratie

Culturele sector onder druk, jamsessies zorgen voor inspiratie

Afgelopen woensdag konden we weer stemmen. Voor deze verkiezingen zijn er weer veel plannen gemaakt. Zo zijn er partijen die willen gaan bezuinigen op de culturele sector. Maar wat betekent dit nou voor muzikanten, artiesten en de jamsessies?

De culturele sector staat bekend als een broedplaats voor creativiteit en expressie, maar de voorgestelde bezuinigingen dreigen deze bloeiende gemeenschap te ondermijnen. Zo wil de PVV stoppen met kunst- en cultuursubsidies en de financiering van de NPO geheel beëindigen. Muzikanten en artiesten, die vaak al te kampen hebben met financiële uitdagingen, zouden geconfronteerd worden met verminderde kansen en ondersteuning. De impact op de culturele diversiteit en artistieke innovatie zou aanzienlijk zijn.

Wat vinden artiesten hier nou van?

“Bezuinigen op cultuur lijkt me geen goed plan, want iedereen maakt gebruik van cultuur. Een misvatting is dat er allerlei klaplopers zijn die subsidies aanvragen voor dingen die ze toch niet doen. Zonder muziek is er volgens mij niet echt leven. Voor mij is het muziek maar natuurlijk ook beeldende kunst, theater dat soort dingen. Hier moeten we niet op gaan bezuinigen. Dat lijkt me geen goed plan”, vindt Dexter van Toorn.

De jamsessieleden denken dat de bezuinigen niet veel invloed zal hebben op de Jamsessie. Dit is omdat het bij veel bars heel goed gaat en vanuit hen komt er veel steun voor de jamsessies. “Als je het een beetje vanuit het grotere plaatje gaat bekijken, en ze gaan erop bezuinigen, dan is dat wel echt vervelend voor iedereen.” Zo zeggen ze ook dat die subsidies erg belangrijk zijn voor artiesten en dat het van belang is dat dit niet minder wordt.

De jamsessies, zoals in de Flater, kunnen voor artiesten erg inspirerend zijn. Het is een broedplaats voor nieuwe ideeën en connecties.
Meer weten over deze jamsessies? Bekijk de video hieronder of kom zaterdag 25 november naar Warmoes.

Over de auteur

Jill Buining

Jill Buining (2003) is erg sociaal en nieuwsgierig. Komt van origine uit Utrecht. Jill is erg geïnteresseerd in het onderwerp radio, omdat ze het een goede manier vindt om een verhaal te delen. Daarbij ligt haar interesse bij echte verhalen, zodra er iets gebeurd is wil Jill het liefst als allereerst weten wat er aan de hand is. Alles om haar heen is een inspiratie voor Jill en probeert overal een verhaal achter te zoeken. Verder is ze erg creatief en is ze graag met nieuwe dingen bezig.