Opening Lelystad Airport voor passagiersvluchten lijkt onwaarschijnlijk

Opening Lelystad Airport voor passagiersvluchten lijkt onwaarschijnlijk

Nog veel onduidelijkheid over de uitbreiding van Lelystad Airport

Er heerst nog steeds grote onduidelijkheid over de bestemming van Lelystad Airport. Met de verkiezingen om de hoek vermelden de meeste partijen dat ze tegen het openen van de luchthaven zijn. Alleen VVD en JA21 zijn nog voorstanders van de overname van vluchten door Lelystad Airport van Schiphol.

Wél of niet open voor de passagiersvluchten? Dat is een vraag die al jaren lang onbeantwoord blijft in Den Haag én in Lelystad. Ondertussen is de opening van Lelystad Airport voor de commerciële luchtvaart meerdere keren uitgesteld, waar de opening nu in 2024 gepland staat. Er zouden dan vluchten overgenomen worden van Schiphol, wat handig zou zijn nu de luchthaven moet krimpen.

De opening zorgt voor veel onvrede in meerdere provincies, waaronder in Utrecht, Gelderland en Overijssel. Dit heeft te maken met de laagvliegende vluchten die moeten opstijgen landen op het vliegveld. Op Schiphol stijgen de vluchten binnen een korte periode naar 10.000 meter, maar dit is niet het geval bij de vluchten op Lelystad Airport. Om het vliegverkeer van Schiphol niet in de weg te zitten, moeten vluchten die opstijgen vanaf Lelystad Airport 100 kilometer lang op slechts 1800 meter vliegen. Dit zorgt voor de omliggende provincies voor veel overlast.

In meerdere verkiezingsprogramma’s van partijen wordt vermeld dat ze tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn. Hoewel PvdA altijd eerst voor de uitbreiding van de luchthaven was, is dit volgens het verkiezingsprogramma niet meer het geval. In het programma vermelden zij het volgende: “Het aantal vluchten op Schiphol en Eindhoven Airport gaat sterk omlaag; deze vliegvelden concentreren zich voortaan op de luchtvaart die voor Nederland belangrijk is. Lelystad Airport en Rotterdam-The Hague Airport gaan dicht.” In 2014 was PvdA nog coalitiepartner en waren zij voor de opening.

Het lijkt dus erg onwaarschijnlijk dat de luchthaven open zal gaan voor de commerciële luchtvaart. Na de aankomende verkiezingen zal er meer duidelijkheid komen.

Bekijk hier het interview met Giel Jan Koek over de onduidelijkheid rondom Lelystad Airport

Over de auteur

Britt Klijn

Mijn naam is Britt Klijn en ik kom uit Bergen op Zoom, maar ik woon al enige tijd in Utrecht. Mijn interesses liggen bij sport, lezen en muziek. In 2022 ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. E-mail: britt.klijn@student.hu.nl Telefoon: 06 13974668