Anti-kraak wonen: “De vraag is groter dan ooit”

Anti-kraak wonen: “De vraag is groter dan ooit”

Anti-kraak wonen wordt steeds populairder, dat komt met name door de woningnood. Ook groeit het aantal leegstandspanden in Nederland. Maar of het anti-kraak wonen een goede tussenoplossing is? Blijft een vraag.

“De vraag is groter dan ooit”, zeggen vastgoedbedrijven die anti-kraak woningen aanbieden. Ze claimen dat de populariteitgroei komt doordat deze woonvorm steeds meer wordt genormaliseerd. Anti-kraak wonen wordt vaak gezien als vuile plekken met barre leefomstandigheden. Dit hoeft niet waar te zijn: “Ik dacht eerst dat de gangen heel vies zouden zijn en dat er bijvoorbeeld vervuild drinkwater zou zijn”, vertelt starter Daphne de Grijs. Haar anti-kraak studio betekent veel voor haar. “Toen mijn relatie over was met mijn vriend konden we beiden onze woning niet meer betalen, zo ben ik op anti-kraak gekomen”, aldus De Grijs.

Niet de oplossing voor de woningcrisis

De woonvorm wordt daarom dus ook gezien als een tussenoplossing voor starters die niet aan een (betaalbare) woning kunnen komen of studenten die lastig een kamer vinden. Het is voor deze groep dan ook erg betaalbaar en er staan veel leegstandspanden op de markt. Een goede uitkomst zou je zeggen, toch zitten er ook nadelen aan het anti-kraak wonen. Op elk moment kunnen bewoners een brief krijgen waardoor ze op korte termijn het pand moeten vertalen. Er wordt dan weinig tot geen rekening gehouden met een andere woonvoorziening voor de bewoners. Ook blijven de anti-kraak panden vaak oude en geleefde woningen, hierdoor zijn de leefomstandigheden niet altijd prettig en onderhoudt blijft dan ook uit. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de panden worden opgekocht of gesloopt dus een tussenoplossing is het wel, maar de oplossing voor de woningcrisis is het jammer genoeg niet.

Bekijk hier de reportage over de populariteit van anti-kraak wonen:

Over de auteur

Mathilde Hoogland

Hoi ik ben Mathilde Hoogland en ik schrijf voor Spotlight. Als journalist stel ik voorop betrouwbare en relevante informatie door te geven aan mijn doelgroep. Ik schrijf met plezier wat je zou kunnen teruglezen in mijn teksten. Natuurlijk vind ik het uiterst belangrijk om onafhankelijk te blijven en mezelf te blijven ontwikkelen als journalist.