“En Venus was haar naam” onthult de betovering van namenliedjes.

“En Venus was haar naam” onthult de betovering van namenliedjes.

De wereld van namenliedjes in de popmuziek werd onlangs tot leven gebracht in het boek “En Venus was haar naam,” verzorgt door Paul Onkenhout en John Schoorl. Dinsdag zeven november was er ook een boekpresentatie, dat plaatsvond in Patronaat, het bracht muziekliefhebbers samen om de  muzikale pareltjes te ontdekken die schuilgaan achter de namen van bekende liedjes.

 Het boek “En Venus was haar naam” is het resultaat van bijna twee jaar inspanning, waarbij Onkenhout en Schoorl wekelijks een namenliedje uit de popmuziek behandelden in de Volkskrant. Nu zijn 134 van deze verhalen gebundeld in een boek dat de verhalen van de namenliedjes onthult.

 Paul Onkenhout, mede-auteur van het boek, deelde enkele inzichten in hun ontdekkingsreis. Hij benadrukte een van de meest opvallende verhalen in het boek: “Het meest opvallende verhaal achter een namennummer vind ik het nummer ‘Manus’ van Peter Muller uit de jaren 60. Hij is de oprichter van een groot sekstijdschrift en een krant die bekend staat om het verspreiden van allerlei vormen van ‘fake news’. In de jaren 60 was er een seksuele revolutie, en hij besloot een nummer op te nemen dat rijmde op anus, dat een fascinerend tijdsbeeld van die periode weergeeft.”

De boekpresentatie trok ook de aandacht van Hans Goes, de organisator van het evenement, die verklaarde: “We organiseren steeds meer concerten, waardoor we een indrukwekkend palet aan artiesten hebben opgebouwd en sterke netwerken hebben opgebouwd met getalenteerde artiesten. “Lisa, mede-organisator, voegde eraan toe: “Het was een uitdaging om te bepalen welke artiest het best bij welk nummer paste, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd om een buitengewone line-up samen te stellen.”

Het evenement in Patronaat bracht de magie van namenliedjes tot leven en vierde de rijke muzikale geschiedenis die schuilgaat achter deze bijzondere nummers.

Bekijk hier de reportage!

Over de auteur

Wester Schoorl

Wester Schoorl(20) jaar jong zit aan zijn eerste jaar op het HU en wilt heel graag een topjournalist worden. Zijn interesses liggen bij sport en onderzoeksjournalistiek maar ook andere aspecten van de journalistiek vindt hij interessant. Hij vindt het belangrijk dat meer mensen het nieuws lezen en hier gaat hij ook voor zorgen.