Steeds meer hondjes in de hondenopvang na corona

Steeds meer hondjes in de hondenopvang na corona

Hondenopvang Dogtopia.

Tijdens de corona lockdowns van 2020 en 2021, zat iedereen thuis met zeeën van tijd. Dit betekende voor veel mensen dat ze wel een hondje in huis konden nemen. Het was niet alleen een excuus om buiten een rondje te lopen maar ook zorgde het voor meer gezelligheid in huis. Nu de lockdowns echter weer voorbij zijn en iedereen weer naar het werk gaat, belandden veel van die hondjes in een dagopvang of in het asiel.

Toename tijdens corona

Uit het huisdierenpopulatie-onderzoek dat brancheorganisatie Dibevo en de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) jaarlijks laten uitvoeren, blijkt nu ook concreet uit de cijfers dat het huisdierbezit tijdens de coronacrisis flink is toegenomen. Vooral honden en katten hebben tijdens de pandemie voor de stijgende trend gezorgd: bijna 25% van de huishoudens heeft een kat en nog net geen 20% een hond. De kattenpopulatie stijgt naar 3,1 miljoen en de hondenpopulatie naar 1,9 miljoen. Een duidelijke groei dus.

 Na de lockdowns

In de coronatijd kwamen er naar schatting zo’n 200.000 honden bij in huishoudens. Waarvan ook veel puppy’s en die moeten ook allemaal op puppycursus. ‘Door de lockdown konden die puppycursussen niet doorgaan en bleven veel mensen met onrustige hondjes achter in huis. Nu de cursussen wel weer doorgaan merken wij een groei in aanmeldingen voor de cursussen.’ Vertelt Jasmijn van hondenopvang Dogtopia. Zij zien niet alleen een groei bij de puppycursus, maar ook bij de dagopvang zijn het aantal honden gegroeid na de lockdowns. Op dinsdag, de drukste dag, zijn er ongeveer 70 honden te vinden in de dagopvang.

Volgens de Dierenbescherming is er in 2021 geen sprake geweest van een toestroom aan dieren die weer naar het asiel gebracht worden. Twee jaar later, in 2023, blijkt echter dat veel dierenasiels wel een toename zien van dieren die worden gebracht. Dat geldt niet alleen voor honden maar voor alle soorten huisdieren. En met meer honden bij de hondenopvang en volle dierenasiels, blijken mensen na de coronatijd toch minder tijd te hebben voor de viervoeters dan ze dachten.

Verslaggeefster Pepper Jochem ging langs bij hondenopvang Dogtopia in Berkel en Rodenrijs en legt uit hoe het daar aan toe gaat:

Over de auteur

Pepper Jochem

Pepper Jochem is een enthousiaste journalist in opleiding die met veel passie en plezier verhalen maakt. Ze kan slecht tegen onrecht en wil de verhalen van mensen over de hele wereld laten horen.