Van een gestigmatiseerde subcultuur tot mainstream fenomeen: de evolutie van tattoos

Van een gestigmatiseerde subcultuur tot mainstream fenomeen: de evolutie van tattoos

Afbeelding: Pixabay

Iedereen kent wel iemand met één of meerdere tattoo’s, of het nou je smaak is of niet, je ontkomt er niet meer aan. Verschillende formaten, kleuren en vormen, alles komt tegenwoordig voorbij. Maar wat maakt nou dat tattoo’s zetten zo’n populair fenomeen is geworden? 

Het aantal tattooshops is in Nederland in de afgelopen zeven jaar verdubbeld naar 1658 shops. In 2014 was het aantal tattooshops ook al verdubbeld ten opzichte van vijf jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Maxim, tatoeëerder bij The Tattoo Garden in Den Haag merkt ook dat er steeds meer mensen een tattoo komen zetten. Vooral patchwork tattoo’s zijn de afgelopen jaren een grote trend geworden. Patchwork tattoo’s zijn kleine plaatjes die los op de arm worden getatoeëerd en verder niet bij elkaar horen. “Patchwork tattoo’s zien we vooral bij jongeren voorbij komen, denk hier bijvoorbeeld aan een groep die samen allemaal een kleine tattoo’s nemen en hier niet perse heel hard over hebben nagedacht.”

Tattoo’s nemen is dus meer sociaal geaccepteerd dan vroeger. Waar mensen vroeger neerkeken op mensen met tatoeages, worden ze nu vaak juist gewaardeerd en geaccepteerd.

Bekijk hier de reportage over de stijgende populariteit van tattoo’s nemen en spijt die hier eventueel bij komt kijken:

Over de auteur

Roos Leusink

Hoi! Ik ben Roos, 19 jaar oud en ik studeer journalistiek in Utrecht. Ik heb het hier erg naar mijn zin en haal veel plezier uit het maken van verschillende producties!