Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur, opbouw stembureaus in volle gang

Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur, opbouw stembureaus in volle gang

In het kader van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 22 november worden er in heel Nederland stembureaus ingericht, zodat iedereen die kiesgerechtigd is de mogelijkheid krijgt om een stem uit te brengen. De gemeenten zijn tijdens de verkiezingen verantwoordelijk voor het faciliteren van de locaties om te stemmen, maar daar komt elke keer weer een hoop organisatorisch werk bij kijken.

Het inrichten van stembureaus is ingewikkelder dan men wellicht zou verwachten, want er moet voldaan worden aan de eisen die de Kiesraad hiervoor heeft opgesteld. De Kiesraad is een onafhankelijk adviesorgaan van de overheid op het gebied van het verkiezingsproces, en fungeert tijdens de verkiezingen ook als centraal stembureau. Alle stembureaus in Nederland moeten volgens de eisen van de Kiesraad in zekere mate toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Daarnaast moet een stembureau op de verkiezingsdag in principe onafgebroken geopend zijn van 07:30 uur tot en met 21:00 uur, al zijn er daarvoor wel enkele uitzonderingen mogelijk. Verder moeten er bijvoorbeeld voldoende stembureaus in een gemeente aanwezig zijn, zodat alle inwoners op maximaal 750 meter van het woonadres hun stem kunnen uitbrengen.

Voor het landelijke nieuwsplatform Spotlight ging verslaggever Joost Berendsen voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen op bezoek bij de stembureaus in de centrale hal van het Stadskantoor in Utrecht om in gesprek te gaan over het opbouwen van de stemlokalen en de laatste voorbereidingen voor de verkiezingsdag. Aan het woord komt Nadja Vollema, vanuit haar functie als projectmanager bij de gemeente Utrecht is zij afgelopen periode nauw betrokken geweest bij de logistiek en de locaties voor de stembureaus. Zij vertelt onder andere over wat er voor de gemeente komt kijken bij het organiseren van deze verkiezingen en wat de belangrijkste uitdagingen zijn waar zij tegenaan zijn gelopen. Bekijk het volledige verhaal in de onderstaande videoreportage:

Over de auteur

Joost Berendsen

Joost Berendsen (23) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Als beginnend journalist doet hij verslag voor Spotlight over uiteenlopende onderwerpen.