Veel ophef over de Tunesiëdeal, maar nog altijd geen afspraken

Veel ophef over de Tunesiëdeal, maar nog altijd geen afspraken

Foto: Pixabay

Op 16 juli werd de Tunesiëdeal, zonder juridische aansprakelijkheid, aangekondigd. Tunesië zou een bedrag van 900 miljoen krijgen van de Europese Unie voor financiële steun, zodat de lokale economie ondersteunt wordt. Als tegendienst zou Tunesië de grote aantallen migranten tegenhouden die de oversteek naar Europa willen maken.

Nu, 2 maanden later, staan er nog steeds geen afspraken op papier. Er heerst nog veel onrust en kritiek over de Tunesiëdeal bleek dinsdag in het Europees Parlement. VVD’er Malik Azmani steunt het initiatief, maar ziet nog geen resultaten. Azmani: ”de deal tussen de EU en Tunesië lijkt vast te zitten in de invoeringsfase en er worden weinig details gedeeld.’’

Als er uiteindelijk dan duidelijke afspraken komen over de Tunesiëdeal, kan de EU nog steeds niet het geld geven aan Tunesië, zolang het Internationaal Monetair Fonds dat niet eerst doet. Het IMF is een internationale financiële instelling, die landen met betalingsbalansproblemen financieel kan ondersteunen. Maar zolang Tunesië niet voldoet aan de voorwaarde van het IMF, geven zij geen geld. Kysia Hekster, EU-correspondent in Brussel: ‘’je moet je voorstellen dat president Saied het allemaal voor het zeggen heeft. Hij geeft bijvoorbeeld veel subsidies, zodat de benzineprijzen niet te hoog worden of de prijzen voor het brood, omdat mensen anders in opstand komen. Saied geeft dus geld, maar van het IMF mag hij dat niet doen.’’ Zolang er dus geen verandering is in Tunesië, geeft het IMF geen geld en kan de EU ook niks.

Maar waarom doet de EU überhaupt zaken met een dictatoriale president? Hekster: ‘’omdat de EU wil proberen dat minder migranten de oversteek maken naar de EU. Zij zien ook dat de aantallen hard gestegen zijn de afgelopen jaren. En waarom ze dan geld daartegenover zetten? Dat is omdat Saied daar belang bij heeft, omdat Tunesië economisch heel slecht gaat.”

(Hekster & Mouissie, 2023b) (Sahla, 2023)

Beluister hier fragment uit de radio-uitzending met EU-correspondent Kysia Hekster en presentator Emma Daverveld:

Over de auteur

Kiki-Jane van Iterson

Mijn naam is Kiki-Jane van Iterson (2003) en ik woon in Breukelen. Ik ben student aan de school voor Journalistiek in Utrecht en mijn passie ligt bij het buitenlands nieuws.