“Hij werkt hard en tegenslagen motiveren hem om door te gaan”

“Hij werkt hard en tegenslagen motiveren hem om door te gaan”

Foto: Sven Wiggers fotografie

“Hij wilde toen hij vijf jaar oud was bij mij achterop de quad, en hij vond het zo leuk dat we toen een kleine 50cc quad voor hem hebben gekocht. Zo is hij eigenlijk begonnen met rijden”, vertelt Dènis van Wee over zijn zoon Tim, die vorig jaar Nederlands kampioen quadcross werd. De inmiddels twintigjarige quadcrosser rijdt al wedstrijden sinds zijn achtste en heeft dit altijd met school gecombineerd.

“Alles is eigenlijk begonnen op een crossbaan in Nunspeet”, zo vertelt vader Dènis, die ook een enorme passie voor quadcross heeft. “Toen Tim vijf/zes was, reden we gewoon voor de lol. We gingen dan samen dicht bij ons huis in Hooglanderveen rijden, op een terrein naast een woonwijk die aanbouw was. Er kwamen alleen steeds meer mensen in die nieuwe woonwijk wonen, en om geen overlast te veroorzaken – want de quads maken behoorlijk wat geluid – zijn we naar de crossbaan gegaan.”

Naarmate Tim en zijn vader steeds vaker op de crossbaan gingen trainen, raakte de destijds achtjarige quadcrosser gemotiveerder om ook wedstrijden te gaan rijden. Vader Dènis, die hem als trainer alle quadcross-technieken en het sleutelen aan zijn quad heeft geleerd, rijdt al twaalf jaar het hele land door met zijn zoon om naar de wedstrijden te gaan. Tim begon in regionale kampioenschappen, zoals de Betuwe Cup – waarin hij als broekie wist te winnen. Van daaruit klom hij steeds verder op naar de sterkere nationale kampioenschappen. Zo kwam de quadcrosser uiteindelijk in het Nederlands kampioenschap quadcross terecht, waar hij in zijn tweede jaar kampioen werd.

Wendy, de moeder van Tim, had in het begin wel dubbele gevoelens bij het feit dat haar zoon ging racen. “Als moeder wil je je kind beschermen. Quadcross is een gevaarlijke sport, want er komen best vaak ongelukken voor. Aan de andere kant, als vader en zoon een hobby hebben met zijn tweeën, dan ga je ze daar ook niet in belemmeren.”

Iris van Wee, de zus van de Nederlands kampioen, voegt toe: “Soms zit je naar wedstrijden te kijken, waar zware ongelukken voorkomen. En dan hoop ik dat mijn broer daar niet mee te maken krijgt.”

Veiligheid staat hoog in het vaandel binnen de familie Van Wee

Om te voorkomen dat hun zoon ongelukken krijgt, moet Tim van zijn ouders ook altijd beschermende kleding aan. Dit moest hij al vanaf het moment dat hij de crossbaan op ging. “Hij draagt altijd de nodige body protectors en een helm, want we willen niet bezuinigen op dat aspect”, vertelt vader Dènis. “Daarnaast worden de meeste fouten in de motorcross gemaakt door vermoeidheid, een slechte conditie of te weinig uren rijden op de quad. Daar is bij Tim geen sprake van, hij houdt van trainen en staat altijd te popelen om naar de crossbaan te gaan.”

Blessure

Het was dan ook een harde klap voor de familie toen Tim anderhalf jaar geleden een ernstig ongeluk kreeg tijdens een wedstrijd. “Anderhalf jaar geleden heeft hij zijn bovenbeen gebroken”, vertelt Wendy. “Hij was na contact met een andere rijder van zijn quad gevallen en daarna reed een andere quad over zijn been heen. Wonderbaarlijk genoeg was ‘slechts’ zijn bovenbeen gebroken. Daar waren ze in het ziekenhuis ook verbaasd over.”

De schrik zat er goed in bij het gezin, maar ze hebben er alles aan gedaan om Tim te helpen zodat hij er weer volledig zou herstellen. “Op dat moment kan hij niks doen. Je moet hem helpen met aankleden, douchen en hem overal naartoe brengen. Na een aantal weken kon hij gelukkig weer alles zelf en dan bouwde hij dat ook allemaal langzaam weer op.”

Een kleine drie weken geleden moest de twintigjarige uit Hooglanderveen weer onder het mes, om de ijzeren pinnen, die na zijn ongeluk in zijn bovenbeen waren gezet, weer te laten verwijderen. De quadcrosser loopt momenteel op krukken en is opnieuw bezig met revalideren. Daar heeft Tim het soms best zwaar mee. “Door zijn blessure kon hij natuurlijk niet rijden. Als hij dan de andere jongens wel ziet rijden, heeft hij het daar soms lastig mee, want hij wil heel graag zelf weer de crossbaan op. Die frustratie wordt soms op ons afgereageerd. Daar verontschuldigt hij zich ook voor waardoor hij er ook weer van leert”, aldus Wendy.

Vader Dènis voegt toe: “Tegenslagen motiveren Tim ook om door te gaan. Hij traint ook ongelooflijk hard om weer sterker terug te komen. Soms zit hij hoog in zijn emotie, maar hij zet snel de knop om en gebruikt de tegenslagen dan om zich te verbeteren.”

Gebrek aan vrije tijd?

Naast het revalideren, is Tim ook hard bezig met trainen in de sportschool om conditioneel gezien in vorm te zijn voor het nieuwe seizoen, dat in maart van start gaat. Daarnaast doet de twintigjarige quadcrosser ook nog de HBO-studie Technische Bedrijfskunde op de Hogeschool Utrecht en werkt hij bij een motorzaak in Zwartebroek. Van vrije tijd is dan ook niet veel sprake, maar daar heeft de Nederlands kampioen niet veel moeite mee.

“Tim is een erg druk persoon en wilt altijd wat te doen hebben, dus hij heeft ook niet het gevoel dat hij weinig vrije tijd heeft”, vertelt Wendy. “Het is natuurlijk wel zo dat hij soms een feestje mist in het weekend omdat de volgende dag vroeg in de auto moet zitten om naar een wedstrijd te gaan. Maar zijn vrienden snappen het wel en vinden het ook erg leuk dat hij aan quadcross doet. Ze gaan dan ook vaak mee naar wedstrijden.”

Vader Dènis voegt toe: “Het is natuurlijk ook zijn droom om ver te komen in de quadcross. Dan moet je soms ook bepaalde zaken opofferen.”

De toekomst

Tim gaat aankomend seizoen een stapje hogerop rijden in een competitie met meer buitenlandse rijders. Daarvoor moet hij niet alleen hard en veel trainen, maar ook zullen zijn vader en hij weer veel op pad zijn om naar de wedstrijden te gaan. Dit moet de quadcrosser allemaal combineren met zijn opleiding, waarbij plannen erg cruciaal is. “Op de lagere school reed Tim nog voor de lol en had hij niet veel huiswerk”, vertelt vader Dènis. “Nu met een studie en serieuzere doelen in de quadcross, is het meer plannen.”

Bij het inplannen van trainingen om school en werk heen, helpt het ook dat de Nederlands kampioen quadcross een Topsport-status heeft. “Dat wordt aan jongeren gegeven om de topsport te promoten, maar je kan daarnaast ook gewoon studeren”, vertelt Wendy. “Dus het is wel een voordeel dat hij daardoor meer vrijheid krijgt om uren of vakken te kunnen skippen en soms milder beoordeeld wordt.”

Het doel van Tim is het halen van een topsportcarrière in de quadcross. Voor de zekerheid doet hij nog een opleiding naast zijn sportcarrière om zo een plan-B te hebben voor de toekomst. Zijn ouders steunen hem wat de uitkomst ook mag zijn. “Mocht een topsport-carrière er niet in zitten, dan komt hij vast wel ergens anders in de motorcrosswereld terecht, want dat is wat hij graag wil. Hij blijft in ieder geval doorgaan met wat hij doet, en dan zien we wel waar het eindigt.”

Over de auteur