Groeiende Bewustwording over Kindermishandeling en Seksueel Misbruik in Vlaanderen

Groeiende Bewustwording over Kindermishandeling en Seksueel Misbruik in Vlaanderen

Vlaanderen is al jaren campagne aan het maken voor het verbreken van de taboe omtrent kindermishandeling, geweld en seksueel misbruik door middel van verschillende initiatieven. En dat heeft succes.

Vlaamse Agentschap Justitie en Handhaving kwam in 2020 na de komst van #metoo en de moord op Julie Van Espen met het Vlaams actieplan ter seksueel geweld. Een plan uitgestippeld voor de jaren 2020 tot 2024. Bijna tachtig procent van de Belgische vrouwen en meer dan veertig procent mannen maakte ooit seksueel geweld zonder fysiek contact mee. Voor seksueel geweld met fysiek contact bedragen de cijfers respectievelijk 48 en 19 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om (poging tot) verkrachting. Maar minder dan vijf procent van die slachtoffers dient een klacht in bij de politie. Deze cijfers waren volgens de Vlaamse overheid ernstig en kwamen daarom met een actieplan. De strijd tegen deze daden is ook sterk nodig volgens de directeur Expertisecentrum kindermishandeling Vlaanderen, Tim Stroobants: “Er is sinds corona al jaren bezorgdheid over seksueel misbruik in gezinnen en jongeren onderling. Ook online zie je geweld tussen kinderen en jongeren.” Het actieplan heeft drie belangrijke uitgangspunten: burgers (slachtoffers en daders) en professionals sensibiliseren en seksueel geweld voorkomen, gepaste maatregelen voorzien als het geweld zich voordoet, zowel voor slachtoffers als daders, investeren in de kwaliteit van de hulpverlening. Er zijn nu meerdere organisaties waar je terecht kan met zorgen of vragen omtrent dit onderwerp. Zo wil organisatie Stop it Now! seksueel misbruik voorkomen door hulp te bieden aan mensen die (dreigen) een grens over (te) gaan en ondersteuning te bieden aan personen met pedofiele gevoelens en hun naasten. Ook heb je nupraatikerover.be , een intiatief vanuit Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, een website waar je met je vragen omtrent seksueel geweld terecht kunt. Mensen kunnen daar anoniem gebruikmaken van de chat.

Hulplijn 1712, waar je terecht kan bij vragen over alle soorten geweld ziet ook een stijging in oproepen. Wil je daar meer over weten? Klik dan hieronder!

Over de auteur

Noa Vendrig

Mijn naam is Noa Vendrig, een geboren en getogen Amsterdammer. Mijn doel is om mijn eigen draai te geven aan de hedendaagse journalistiek. Ik schrijf met passie en een open blik.