Vasten en Studeren: ramadan op de campus

Vasten en Studeren: ramadan op de campus

unsplash.com - Unseen Studio

Ieder jaar vasten moslims een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang. Alleen ’s avonds en ’s nachts wordt er gegeten en de vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr). Voor veel mensen over de hele wereld is vasten een spirituele en persoonlijke ervaring. Maar hoe combineren zij vasten met hun dagelijkse verplichtingen, zoals studeren?

Vasten is een eeuwenoude traditie die in verschillende culturen en religies wordt beoefend. Voor veel mensen over de hele wereld is het vasten tijdens speciale periodes, zoals de ramadan, een spirituele en persoonlijke ervaring. Deze periodes van vasten worden gekenmerkt door toewijding, zelfbeheersing en reflectie. Echter, voor veel mensen brengt het vasten ook uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van het combineren van vasten met dagelijkse verplichtingen, zoals bijvoorbeeld studeren.

Uit onderzoek van het Tinbergen Institute is gebleken dat vasten tijdens de Ramadan een significante invloed kan hebben op de academische prestaties van studenten. Studenten die deelnemen aan het vasten behalen gemiddeld lagere cijfers dan hun niet-vastende medestudenten. Dit kan worden toegeschreven aan vermoeidheid, verminderde concentratie en uitdroging als gevolg van het vasten. Deze bevindingen benadrukken de uitdagingen waarmee studenten worden geconfronteerd tijdens het.

Het vasten tijdens speciale periodes kan leiden tot vermoeidheid, uitdroging en verminderde concentratie, wat allemaal factoren zijn die de academische prestaties kunnen beïnvloeden. Studenten die vasten, kunnen merken dat ze moeite hebben om zich te concentreren tijdens het studeren of dat ze minder alert zijn tijdens lessen en examens. Dit  kan leiden tot lagere cijfers en een verminderd vermogen om informatie te onthouden en te begrijpen.

Kortom, vasten tijdens speciale periodes kan een uitdaging zijn, vooral voor studenten die ook hun academische verplichtingen moeten nakomen. Het is belangrijk voor deze studenten om gezonde gewoonten te behouden en strategieën te  ontwikkelen om hun gezondheid en academische prestaties te optimaliseren tijdens deze periodes van vasten en bezinning.

Over de auteur

Didi De Groot

Didi de Groot (2003) is een tweedejaarsstudent aan de school voor journalistiek in Utrecht. Didi is geboren in Den Haag en woont in het Westland. Met veel plezier gaat hij op pad om nieuwsitems te maken voor UPD8 NEWS.