FACTCHECK: Puppy yoga slecht voor welzijn puppy’s

FACTCHECK: Puppy yoga slecht voor welzijn puppy’s

Foto ter illustratie. Bron: Pexels

Yogalessen zijn voor mensen en niet voor puppy’s”, claimde Marcel Kwant in februari, woordvoerder van dierenwelzijnsorganisatie Stichting Vier Voeters. Dit claimde hij met de suggestie dat puppy yoga slecht is voor het welzijn van de beestjes. Dat klopt, blijkt na een factcheck.

Trending

Het internationale Puppies & Yoga bracht onlangs puppy yoga naar Amsterdam. Door het platform TikTok is het razend populair geworden; influencers deelden hier filmpjes van de schattige puppy’s, waardoor steeds meer mensen wilden deelnemen aan deze ervaring. Het sloeg zelfs zo aan dat er in februari een tweede locatie werd geopend. Puppy yoga is eigenlijk hetzelfde als een gewone yogales: de zaal ligt vol met matjes waar mensen yoga-oefeningen op doen, alleen lopen er puppy’s langs je heen. Het laatste half uur mogen de mensen knuffelen en spelen met de hondjes.

Undercoveractie

Radar ging deze week undercover bij een yogales van Puppies & Yoga in Amsterdam. Daar bleek dat acht weken oude puppy’s de hele dag aanwezig zijn bij de lessen. Van genoeg rust, iets waarvan het bedrijf beweert dat de puppy’s voldoende krijgen, was geen sprake. De puppy’s werden regelmatig wakker gemaakt en geforceerd om te knuffelen. Ook was er geen toezicht van een fokker en getraind personeel.

Daarom spreekt Stichting Vier Voeters haar zorgen uit. Volgens de stichting lijden de beestjes onder puppy yoga. Puppy’s hebben heel veel rust nodig. Dat kan tijdens zo’n les niet gegarandeerd worden, zeker niet als ze wakker worden gemaakt. Voor de beestjes is dat heel slecht, stelt de stichting.

Niet genoeg rust en overprikkeling

Volgens Dierenkliniek AniCura heeft een pup tot drie maanden twintig uur slaap per dag nodig. Te weinig rust kan zorgen dat een pup langzamer leert en ongewenst gedrag vertoont.

Dat zegt ook Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht. Ze geeft Stichting Vier Voeters gelijk: “Het werkschema dat de beestjes tijdens de lessen hebben sluit totaal niet aan op de rustbehoefte van de pup en bovendien is de prikkeling te veel en te intens. Het gevolg hiervan is dat de ontwikkeling minder optimaal gaat verlopen. Dit kan effecten hebben op het gedrag en de groei. Bij intense prikkeling kan een dergelijke situatie soms zelfs resulteren in het oplopen van een mentaal trauma waar het dier zijn hele leven last van kan hebben. Het is dus onwijs belangrijk dat pups voldoende rust krijgen en daarvan is er hier geen sprake.”

Dit bevestigt ook hondengedragsdeskundige Charmaine Risse en vult aan: “Vaak zijn puppy’s tot een bepaald aantal weken niet goed ingeënt en zijn ze dus vatbaarder voor bacteriën en zelfs dodelijke ziektes, waardoor deze lessen gevaarlijk voor ze kunnen zijn. Dit is dus niet iets waarvoor je honden moet inzetten.”

Socialisatie

Het bedrijf Puppies & Yoga beweert dat deze lessen juist goed zijn voor de hondjes. Normaalgesproken gaan puppy’s van de moeder naar het nieuwe baasje. Volgens het bedrijf is puppy yoga een goede tussenstop, waarbij ze aan andere mensen kunnen wennen; een socialisatieproces.

Risse vertelt dat puppy yoga absoluut geen goede manier is om puppy’s te socialiseren. “Pups moeten goed gesocialiseerd worden tussen de 3,5 tot 12 weken, maar dat moet wel geleidelijk aan gebeuren. Dus niet te veel, niet te intens en met een goed uitgebalanceerd activiteit- en rustprogramma. Een zaal vol met mensen en geforceerd knuffelen is dus geen goede manier van socialisatie. Zomaar op straat je pup laten aaien is al niet goed, laat staan een volle zaal met honderden handen per dag. Dit creëert veel angst bij de pups.”

Uit onderzoek van Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, blijkt ook dat goede socialisatie bij pups erg belangrijk is. Een slecht gesocialiseerde hond kan voor de rest van zijn leven allerlei angsten ontwikkelen. Hierdoor kan er een welzijnsprobleem voor honden ontstaan. Angst kan zich soms verder ontwikkelen tot een angstagressie. Het is daarom van belang om extra goede aandacht te schenken aan het socialiseren van puppy’s.

 

Conclusie

De claim “Yogalessen zijn voor mensen en niet voor puppy’s”, die door Marcel Kwant van Stichting Vier Voeters is gedaan, klopt. Kwant claimde dit met de suggestie dat puppy yoga slecht is voor het welzijn van de beestjes – en dat is waar. Tijdens de yogalessen krijgen de beestjes niet genoeg rust. Dit is heel slecht, omdat puppy’s twintig uur slaap op een dag nodig hebben. Als dat niet het geval is, kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hond. Bovendien krijgen de hondjes tijdens puppy yoga te veel prikkels en dat kan voor angst zorgen. Het is dus niet goed om puppy’s in te zetten voor dit soort lessen.

Over de auteur

Florien de Bruijn

Mijn naam is Florien de Bruijn en ik ben tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van jongs af aan heb ik al een fascinatie voor het maken van filmpjes en ik hoop deze passie in de toekomst te kunnen vertalen naar het presenteren van programma’s. Ik ben geïnteresseerd in kunst, cultuur en maatschappelijke onderwerpen. Op mijn website komen deze onderwerpen terug in mijn journalistieke producties. Met mijn enthousiasme en toewijding in dit vak, hoop ik de wereld te inspireren en informeren.