Oppositiekandidaat Faye stevent af op winst na presidentsverkiezingen Senegal

Oppositiekandidaat Faye stevent af op winst na presidentsverkiezingen Senegal

Vlag van Senegal Bron: unsplash.com -Victor Rutka

SENEGAL- Na 12 jaar onder het bewind van Macky Sall, hebben de Senegalezen met hun stem gezorgd voor een politieke aardverschuiving in het west Afrikaanse land.Het is  opmerkelijk dat dit zonder staatsgreep gebeurt in een omgeving waar dit vaak wel het geval is. Is Bassirou Diomaye Faye in staat om zijn volk tevreden te houden en zo de stabiliteit in het land terug te brengen?

De verkiezingen in Senegal werden een paar keer uitgesteld, maar afgelopen zondag gingen ze eindelijk door. President Macky Sall heeft na 12 jaar besloten om afstand te doen van zijn presidentschap. Op die dag streden 17 kandidaten om de gunst van de kiezers, waardoor dit als de meest democratische verkiezingen in het land tot nu toe worden beschouwd.

Het verliep echter niet allemaal heel soepel. President Sall had aanvankelijk in februari de verkiezingen uitgesteld vanwege een gerechtelijk onderzoek naar de kandidaatstelling van enkele kandidaten. Dit onderzoek draaide om twee kandidaten, Karim Wade en Rose Wardini, die beide de Franse en de Frans-Senegalese nationaliteit zouden hebben.

Sophie van Leeuwen, correspondent Afrika bij RTL Nieuws, legt uit: “Senegal was altijd een van de stabiele landen in West-Afrika, een soort van hoop op democratie, maar dat is de afgelopen periode wel heel anders gegaan. Het is historisch misschien wel een stabiel land geweest, maar het dreigde echt de verkeerde kant op te gaan. Heel veel politieke arrestaties en vermoorde demonstranten waren het gevolg van 12 jaar Macky Sall, dus het is wel een opluchting dat Senegal zijn historische waarde wat betreft de democratie nu toch wel waarmaakt.”

Sophie voegt eraan toe: “Omgevende landen staan ook niet bekend om hun politieke stabiliteit. Kijk maar naar Oeganda, Kameroen, Rwanda en Gabon, waar leiders vaak eindeloos aan de macht blijven, met zelfs enkele staatsgrepen tot gevolg.” Deze politieke aardverschuiving is dus van grote waarde voor de inwoners van Senegal.

Over de auteur

Didi De Groot

Didi de Groot (2003) is een tweedejaarsstudent aan de school voor journalistiek in Utrecht. Didi is geboren in Den Haag en woont in het Westland. Met veel plezier gaat hij op pad om nieuwsitems te maken voor UPD8 NEWS.