Beter een eigen groentetuin dan groenten uit de supermarkt

Beter een eigen groentetuin dan groenten uit de supermarkt

Gemaakt door: Job Ploeger

‘’Haal meer uit je regio’’, het is een opkomende community die inmiddels al heel wat groenten hebben verbouwd op een natuurlijke manier. Ze doen dit omdat het volgens hen goedkoper en gezonder is dan in de supermarkt. ‘’Geen pesticiden, puur natuur en ik weet precies waar het vandaan komt’’, vertelt Emiel van Zundert van het grondproject.

Het grondproject valt onder één van de vele domeinen die de community zelf wil invullen. Daarmee hopen ze een ’parallelle samenleving’ te creëren, naast de ‘Nederlandse’ samenleving. Vooral het grondproject doet het op het moment heel goed. Zo vertelt van Zundert dat ze met de tuin eigenlijk al te veel groenten hebben verbouwd dit jaar. ‘’We zijn nog aan het nadenken wat we gaan doen met het overschot, sommigen willen het verkopen en anderen willen het weggeven.’’

Van Zundert helpt vooral mee met verbouwen in het weekend. Hij heeft gewoon een baan en werkt veertig uur in de week. De zelfvoorzienende visie van de community is wat hem vooral aanspreekt. ‘’Alles wordt alsmaar duurder in Nederland en ik denk dat het tijd is om hier zelf wat aan te gaan doen. Door de tuin heb ik het idee dat ik nu al een stuk gezonder ben, zonder dat dit super veel geld kost.’’

Volgens het voedingscentrum is het nog niet bewezen dat biologisch voedsel gezonder is. De website van de organisatie vermeldt wel dat er vaak minder bestrijdingsmiddelen zitten in het voedsel. Soms worden ook hogere gehaltes vitaminen en mineralen gemeten, maar dit verschilt heel erg per biologische groenten. Ook hangt het af van andere factoren zoals de tijd van het jaar, regio en gebruikte rassen.

Verslaggever Job Ploeger ging langs bij de communitie om erachter te komen waarom de community een parallele samenleving willen creeren.

Over de auteur

Job Ploeger

Ik ben 21 jaar, kom uit Alphen a/d Rijn. Twee jaar terug ben ik begonnen met reizen waarbij ik er achter ben gekomen dat ik het heel tof vind om verhalen van mensen aan te horen. Het blijkt dat er veel mensen zijn met een verhaal (dat waard is om aan te horen), en op het moment wil ik het dan ook mijn missie maken om die verhalen weer door te vertellen als journalist.