Ontkerkelijking vraagt naar een gloednieuw Pasen

Ontkerkelijking vraagt naar een gloednieuw Pasen

Door: Mateus Campos Felipe/Unsplash

NEDERLAND – Lijdensweek, Witte donderdag en Goede vrijdag, deze dagen zeggen sommige mensen niet erg veel meer. Dit was vroeger wel anders, toen er meer mensen religieus waren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn rekende bijna 6 op de 10 Nederlands van 15 jaar en oudere zich niet tot een religie in 2022, dit getal is al een decennia stijgende. Dit wekt de vraag op hoe Pasen in de toekomst eruit gaat zien. 

Pasen valt altijd op de zondag die volgt op de eerste volle maan tussen 21 maart en 25 april. Dit jaar zal het dus op 31 maart worden gevierd. Afhankelijk van het geloof wordt deze dag op een andere manier gevierd. Christenen geloven dat Jezus Christus op deze dag opstond uit de dood, nadat hij op Goede Vrijdag is gekruisigd. Maar het woord Pasen is afgeleid van de joodse feestdag Pesach. Pesach vierde Jezus op Witte donderdag met het Laatste Avondmaal. De reden waarom er een extra paasdag bij is gekomen komt voort uit de kerk in 1618, zij gaven de mensen een extra dag vrij om bijvoorbeeld uit te rusten. 

Ondanks dat vele mensen bij het woord Pasen niet verder komen dan de Paashaas, hoopt Bart J Koet, theoloog aan Tilburg Universiteit en hoogleraar Nieuwe Testament, dat deze verhalen wel gehoord worden. “De kerk moet zich moderniseren, dit doen ze al goed met bijvoorbeeld The Passion.” ligt Koet toe. Hierdoor bereikt de kerk een breder publiek, en ook ongelovige verdiepen zich in het feest. Alhoewel dit niet genoeg blijkt te zijn om de christelijke gedachte achter het feest voor de meeste te behouden. 

Hierover meer te horen in de radio-uitzending van 28 maart: 

Over de auteur

Anisia de Kok

Als student journalistiek ben ik vastberaden om de rol van correspondent te omarmen. In mijn interviews leg ik de nadruk op connectie en begrip. Mensen voelen zich op hun gemak, waardoor ze graag hun verhaal delen. Als ik niet een artikel aan het schrijven ben, leer ik mezelf het liefst nieuwe dingen aan zoals gitaar spelen of een nieuwe taal! Ik hou van uitdagingen en ook de moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken, dus deze zul je veel tegenkomen.