“Lichtvervuiling is een soort stille bedreiger”

“Lichtvervuiling is een soort stille bedreiger”

Verlichte gebouwen in de nacht

“Nederland is een van de grootste lichtvervuilers ter wereld”, vertelt Evelien van der Kooi, werkzaam bij Natuur en Milieufederatie en projectleider van de Nacht van de Nacht. Grote delen van Nederland zijn onnodig overbelicht door kunstlicht. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mensen en dieren. Volgens het Nederlandse Instituut voor Ecologie moet er actie ondernomen worden.

Lichtvervuiling ontstaat door het overmatig belichten van de omgeving met kunstlicht. “Licht is belangrijk voor de veiligheid, maar een overvloed aan licht heeft veel nadelen”, vertelt van der Kooi. Hoewel er wereldwijd steeds meer aandacht wordt geschonken aan allerlei milieukwesties, wordt de schadelijkheid van lichtvervuiling vaak over het hoofd gezien. “Lichtvervuiling is een soort stille bedreiger”, aldus Kamiel Spoelstra, ecoloog bij het Nederlandse Instituut voor Ecologie. Volgens Spoelstra heeft dit veel invloed op het bioritme van dieren. Door kunstlicht onderscheiden dagdieren dag en nacht niet meer van elkaar. Hierdoor zijn zij vaak ook ’s nachts nog actief. Nachtdieren slapen juist door de nacht heen. Ook is de verandering tussen licht en donker voor dieren een natuurlijk signaal om bepaald gedrag te vertonen, zoals trekgedrag of het zoeken van voedsel. Wanneer dit verstoord wordt de conditie en alertheid van het dier aangetast. Dit heeft ook weer gevolgen voor de hele biodiversiteit.

Ook voor mensen is een te lange blootstelling aan licht slecht. “Een mens is eigenlijk ook een soort dier, dus ook voor ons is het schadelijk als onze biologische klok verstoord wordt door licht”, aldus van der Kooi. Volgens de Gezondheidsraad kunnen lichaamsprocessen verstoord worden. Hierdoor wordt de slaap en het herstelvermogen van de mens aangetast.

Om de lichtvervuiling te verminderen, moeten er maatregelen genomen worden. “Gemeenten zouden in de late en vroege uren hun verlichting uit kunnen doen, er zou een wetgeving kunnen komen op reclameverlichting en de verlichting zou uit moeten staan op plekken waar ’s nachts niemand komt”, vertelt van der Kooi. Ook zouden we het gebruik van blauw licht moeten verminderen. “Blauw licht is het schadelijkst voor mens en dier. Als er geen maatregelingen genomen worden leven we in een minder biodiverse en voor ons ongezondere omgeving”, aldus Spoelstra.

Om aandacht te vragen voor lichtvervuiling wordt op 28 oktober de Nacht van de Nacht georganiseerd. Beluister hieronder de reportage met projectleider Evelien van der Kooi en natuurcoach Mette van de vis.

Over de auteur

Guusje van der Maat

Mijn naam is Guusje van der Maat (2005) en ik studeer aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een brede interesse, maar ben voornamelijk geïnteresseerd in sport, muziek en maatschappelijke problemen. Met mijn brede interesse hoop ik de leukste en pakkendste nieuwtjes van Woerden naar buiten te brengen.