“Goed migratiebeleid is geen migratiebeleid”

“Goed migratiebeleid is geen migratiebeleid”

MiGreat beschuldigt de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van racistische en discriminerende praktijken bij visumaanvragen en asielprocedures. Op dinsdag 27 februari hield de MiGreat een protest voor het gebouw van de IND in Amsterdam. Zij pleiten voor het afschaffen van grenzen, vrije migratie en gelijke behandeling voor ieder mens.

Volgens Roos Ykema, oprichter van MiGreat, sluit de IND alle mensen van kleur uit die in het globale zuiden wonen. Dat komt doordat alle individuen van een groot deel van de landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika een visum nodig heeft om naar Nederland te komen waarbij ze moeten bewijzen dat ze niet in Nederland zullen blijven. “Er zijn wetten en regelingen die alleen gelden voor armere landen”, vertelt ze. “Zodra er oorlog ergens uitbreekt, verstrengt de IND de visumvereiste. Juist als het heel gevaarlijk is in een land, dan is er een groot ‘vestigings risico’ volgens de IND”, zegt Ykema, “als die mensen hier asiel aan komen vragen, maken ze het dan juist moeilijker voor deze groep om een visum te krijgen”. 

Tom van Essenberg, woordvoerder van de IND, legt uit dat de IND een uitvoeringsorganisatie is en dat de politiek over het beleid gaat. Ze snappen dat het verschrikkelijk is om zo lang in onzekerheid te zitten, maar helaas kunnen ze het niet op korte termijn oplossen, volgens van Essenberg. “Dit is geen onwil, maar puur omdat we de hoeveelheid werk niet aan kunnen”, concludeert van Essenberg. MiGreat is het hier niet mee eens, voor hen is het heel simpel: “goed migratiebeleid is geen migratiebeleid”. Ykema stelt dat, omdat Nederland een rijk land is, ze geen enkel recht hebben om mensen buiten te sluiten.

Over de auteur

Clara Andrade Prado

Clara, 24 jaar