Swipen: verlangen en verleiden

Swipen: verlangen en verleiden

Tinder, Bumble en Lexa, je kent er vast één in dit rijtje. Datingapps zijn enorm in opkomst, meldt Bureau Beke. Maar wat maakt datingapps nou zo’n succes? En zit er niet een keerzijde aan?

Naast dat het heel makkelijk is om vrijgezellen tegen te komen zijn er ook nog andere redenen waarom datingsites zo populair zijn. Volgens Psycholoog.nl zorgt het swipen ervoor dat het stofje Endorfine vrijkomt. Dit zorgt voor een fijn gevoel en werkt als een soort pijnstiller. Daarnaast komt er ook adrenaline en dopamine vrij. Hierbij krijgen wij het gevoel van een beloning krijgen. Dit werkt een verslavend en motiverend.

Nadelen van het swipen

Wel is er een nadeel aan het swipen op datingsites. Op lange termijn kan het namelijk zorgen voor een gevoel voor eenzaamheid en isolatie. Ook blijkt uit onderzoek dat 15% van gebruikers verslaafd is hieraan, meldt Psycholoog.nl.

Uit onderzoek van Bureau Beke dat er ook steeds meer zedendelicten worden geregistreerd. Uit de periode van 1 januari 2018 en 31 juli 2021 zijn er 813 zedendelicten geregistreerd. Het gaat dan over ongewenste sexting, wraakporno, financiële en seksuele extortion.

Hoe werkt een datingapp precies?

Er zijn verschillende datingapps. Je hebt datingapps voor jongeren, zoals Yubo en datingapps voor meerderjarige. Bij bijvoorbeeld Tinder of Bumble mag je pas een profiel aanmaken als je achttien bent. Je kiest de beste foto’s en vertelt kort wat over jezelf. Daarna kan je beginnen met swipen. Als je diegene niet interessant vindt, swipe je naar links. Vind je diegene wél interessant, dan swipe je naar rechts en misschien vind je wel je match.

Simon Mark was te gast in onze tweede podcast aflevering over taboes tijdens het daten, waar we het hebben over verschillende date ongemakkelijkheden. Beluister de podcast op onze site.

Over de auteur

Lotte Stooker

Lotte Stooker (2005) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze heeft haar hele leven in Zeist gewoond en schrijft nu ook vóór en over de inwoners van Zeist. Een gedreven journalist die het heerlijk vind om verhalen van anderen te horen.