Technologie beveiliging gevangenissen verbeterd

Technologie beveiliging gevangenissen verbeterd

Afbeelding: Pixabay - mb-photoarts


In Nederland blijft de beveiliging van gevangenissen en Penitentiaire Inrichtingen (PI’s) een topprioriteit, met een systeem dat zowel zichtbare als onzichtbare maatregelen omvat om de veiligheid van zowel het personeel als de gedetineerden te waarborgen. Een belangrijke speler in dit domein is de Bavak Security Group. Door de jaren heen is de technologie verbeterd, waardoor het aantal ontsnappingspogingen niet hoog is.

Bavak Security Group, een vooraanstaand bedrijf op het gebied van beveiligingstechnologieën, levert een breed scala aan oplossingen voor gevangenissen en PI’s. Het bedrijf  is gespecialiseerd in risicoanalyse, het ontwerpen van de installatie en het onderhoud van beveiligingssystemen. Onder leiding van CEO Jasper Weijman zetten ze lijnen uit om strategieën te bedenken naar aanleiding van het bedreigingsbeeld en maken ze hierbij nieuwe maatregelen die ze vervolgens voorleggen.

Het beveiligingssysteem in Nederlandse gevangenissen en PI’s omvat een combinatie van zichtbare en onzichtbare maatregelen. Fysieke barrières zoals hoge muren, bewakingscamera’s en toegangscontrolepunten vormen een belangrijk onderdeel van de zichtbare beveiliging. Daarnaast worden geavanceerde technologieën zoals biometrische identificatie, bewegingsdetectie (sensortechnologie), drones en geïntegreerde alarmsystemen ingezet om een nog hoger niveau van beveiliging te bieden.

De weerstandsklassen van de beveiligingssystemen worden voortdurend versterkt. Bavak Security Group testen en certificeren de weerstandklassen, zoals materiaal, waardoor gangbare gereedschappen niet doorheen kunnen breken. Een buitenmuur moet minimaal 15 minuten kunnen volhouden, zodat versterking geroepen kan worden.

Jasper Weijman benadrukt het belang van voortdurende innovatie in de beveiligingsindustrie: “De beveiliging is verdeeld in 3 categorieën namelijk mensen, procedures en techniek. De mens wordt gezien als zwakste schakel, als die niet aan de procedures houdt, kan de techniek niet op dat moment supporten. Wel is de techniek verbeterd. De sensortechnologieën zijn nu slimmer en kunnen meer detecteren. Ook voor nieuwe dreigingen hebben we moderne dronedetectie, wat rechtstreeks wordt doorgegeven aan de meldkamer”.

Met een combinatie van geavanceerde technologieën en expertise blijft Nederland vooroplopen op het gebied van gevangenisbeveiliging. “Nederland heeft het goed op orde, er zijn weinig pogingen tot ontsnapping en als het wel lukt is er een landelijke eenheid die ze zo snel mogelijk opsporen”, aldus Jasper.


Luister hier onze podcast met Klaas Wilting en Jasper Weijman over o.a. meesterontsnapper Stanley Hillis en de beveiliging rondom de Nederlandse gevangenissen.

Over de auteur