‘We vragen op een positieve manier aandacht voor insecten’

‘We vragen op een positieve manier aandacht voor insecten’

Foto ter illustratie. Foto door: Egor Kamelev - Pexels

NEDERLAND – De derde editie van Insect van het Jaar is weer van start gegaan. Mensen kunnen vanaf afgelopen zondag stemmen op één van de vijf genomineerde insecten. De verkiezingscampagne wordt sinds 2022 georganiseerd door Taxon Foundation in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten, de Nederlandse Entomologische Vereniging en Naturalis Biodiversity Center. Via de verkiezingscampagne vragen de organisatoren op een positieve manier aandacht voor insecten.

Vijf genomineerde insecten maken kans om te winnen, namelijk de klimopkevercicade, de kuststeenspringer, de reuzenertswesp, de veldkrekel en het veldwespwaaiertje. Elk insect wordt bijgestaan door een BN’er als ambassadeur. “We hebben bewust gekozen voor minder bekende insecten”, vertelt Aglaia Bouma, een van de initiatiefnemers van de verkiezing. “Veel mensen vinden ‘aaibare’ instapinsecten als vlinders en libellen al leuk; het is zinloos om die onder de aandacht te brengen. In Nederland komen ongeveer 20.000 soorten insecten voor en van de meesten hebben mensen geen idee dat ze bestaan, terwijl ze wel interessant zijn.”

Met de verkiezingscampagne hopen de organisatoren dat mensen de schoonheid en het nut van insecten meer gaan inzien, want veel mensen hebben nog steeds een zogenoemd ‘pletreflex’ als ze een insect zien. Dat is een reflex om meteen een insect plat te slaan. “Toen mensen nog in de natuur leefden, hadden ze te maken met problemen met stekende of bijtende insecten, denk aan luizen, teken of vlooien”, vertelt Gerard Pennards, insectendeskundige. “Nog steeds hebben mensen het idee dat insecten je iets aan kunnen doen. Daarnaast vinden veel mensen insecten er onappetijtelijk uitzien; ze hebben lange poten, veel haren, veel ogen, vleugels en ze maken soms nare geluidjes. Dit draagt allemaal bij aan dat sommige mensen een pletreflex hebben als ze een insect zien.”

“Met deze verkiezingscampagne vragen we op een positieve manier aandacht voor insecten”, vertelt Jan Wieringa, biosystematisch onderzoeker bij Naturalis. “We hopen door nu begrip te kweken bij mensen voor insecten, dat mensen niet zomaar meer insecten doodslaan en zich eerst afvragen wat voor beestje het is, want hij kan heel nuttig zijn.”

In deze reportage vertelt Jan Wieringa meer over de verkiezingscampagne Insect van het Jaar en legt Gerard Pennards uit waarom insecten zo belangrijk zijn voor ons ecosysteem.

Mensen kunnen nog tot en met 12 april stemmen op één van de vijf kanshebbers via Insectvanhetjaar.org.

Over de auteur

Florien de Bruijn

Mijn naam is Florien de Bruijn en ik ben tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van jongs af aan heb ik al een fascinatie voor het maken van filmpjes en ik hoop deze passie in de toekomst te kunnen vertalen naar het presenteren van programma’s. Ik ben geïnteresseerd in kunst, cultuur en maatschappelijke onderwerpen. Op mijn website komen deze onderwerpen terug in mijn journalistieke producties. Met mijn enthousiasme en toewijding in dit vak, hoop ik de wereld te inspireren en informeren.