FACTCHECK: Cacao is dit jaar meer dan twee keer zo duur geworden

FACTCHECK: Cacao is dit jaar meer dan twee keer zo duur geworden

Bron foto: Unsplash, Etty Fidele

“De prijs van cacao is historisch hoog. Afgelopen jaar is cacao meer dan twee keer zo duur geworden”, claimt presentator Mark Visser tijdens de radio-uitzending Nieuws en Co van 21 maart. De prijs van cacao zou ook nog steeds blijven oplopen. De prijsstijging en verwachting blijken na een factcheck te kloppen.

Op de beurs van New York is de prijs van cacao afgelopen maandag voor het eerst zelfs boven de 9000 dollar per ton uitgekomen. Cacao is op dit moment duurder dan de grondstof koper. Alleen in de maand maart zijn de prijzen van cacao al met 60% gestegen. In heel 2024 is de prijs al twee keer zo hoog geworden. De verwachtingen zijn dat de prijs de komende tijd nog verder gaat stijgen.

De oorzaak van de hoge cacaoprijzen ligt onder andere bij de slechte oogst dit jaar. Daarnaast zijn er veel zieke cacaobomen in West-Afrika. Daar komt de meeste cacao van de wereld vandaan, blijkt uit een artikel van De Standaard. Andere landen, zoals Brazilië en Ecuador, proberen de productie van cacao nu te vergroten, zo worden er nieuwe bomen gepland. Maar voordat het effect van deze maatregelen te zien zijn, zijn wij een paar jaar verder. Daarom zal de prijs van cacao voorlopig nog hoog blijven en misschien nog wel hoger worden.

Chocoladekosten ook omhoog

De prijs van cacao is dus flink aan het stijgen en dat is te merken in de supermarkt. Chocolade wordt steeds duurder. Uit een artikel van het Financieel Dagblad blijkt dat de prijs van paaseitjes in sommige winkels al met 20% gestegen is. En dat volgens winkel medewerkers het ergste nog moet komen, namelijk Sinterklaas en kerst. De verwachting is dat prijs van sinterklaasletters en kerstbonbons nog eens 40% duurder gaat worden. De prijs van cacao zal naar verwachting dus blijven stijgen.

Volgens Eveline Hoeks, eigenaresse van Martinez Chocolatier Valkenswaard, zijn de inkoopprijzen van cacao nog nooit zo erg gestegen als in de afgelopen dertig jaar. “Daarnaast is het een combinatie van niet alleen alle grondstoffen, denk ook aan de prijsstijgingen van suiker, maar ook personeelskosten, verpakkingskosten en energie kosten. Dit zijn allemaal kosten die stijgen en daarmee helaas ook de prijs van onze chocolade.” Volgens Hoeks zijn de winkelprijzen dan ook al meerdere keren verhoogd de afgelopen drie jaar, terwijl dit daarvoor zelden gebeurden.

Conclusie

“De prijs van cacao is historisch hoog. Afgelopen jaar is cacao meer dan twee keer zo duur geworden”, claimt presentator Mark Visser tijdens de radio-uitzending Nieuws en Co van 21 maart. Dit blijkt inderdaad te kloppen. Op de beurs van New York is de prijs van cacao afgelopen maandag voor het eerste boven de 9000 dollar per ton uitgekomen. Alleen in de maand maart zijn de prijzen van cacao al met 60% gestegen. In heel 2024 is de prijs al twee keer zo hoog geworden. De oorzaak van de hoge cacaoprijzen ligt onder andere bij de slechte oogst dit jaar. Daarnaast zijn er veel zieke cacaobomen in West-Afrika. Volgens Eveline Hoeks, eigenaresse van Martinez Chocolatier Valkenswaard, zijn de inkoopprijzen van cacao nog nooit zo erg gestegen als in de afgelopen dertig jaar.

Over de auteur

Max van den Bogaert

Ik ben Max en ik ben 20 jaar (hij/hem). Ik woon in Utrecht en ik studeer uiteraard Journalistiek. Ik heb veel plezier in het maken van producties voor de SvJ-media website. Naast dat ik redacteur ben bij SvJ-media werk ik ook als LSM operator bij Argus. Ook werk ik bij NOS-sport als streamregisseur. Ik probeer tijdens mijn studie hier zo veel mogelijk ervaring op te doen en ben vooral aan het genieten.