FACTCHECK: Vergokken Nederlanders jaarlijks 1,1 miljard euro?

FACTCHECK: Vergokken Nederlanders jaarlijks 1,1 miljard euro?

Foto Pexels

In een vergadering van de Tweede Kamer claimde Derk Boswijk, lid van het CDA, dat Nederlanders per jaar 1,1 miljard euro vergokken. Dat klopt niet, blijkt na een factcheck.

Op woensdag 7 februari werd in de Tweede Kamer vergaderd over de Begroting Justitie en Veiligheid 2024. Tijdens deze vergadering kwam het onderwerp kansspel (gokken) aan bod. Derk Boswijk sprak namens het CDA en claimde het volgende: “Per jaar vergokken Nederlanders 1,1 miljard euro.” Zo vertelde hij dat het Nationaal Rapporteur Verslavingen in september bekend maakte dat er sinds de legalisatie van online gokken 450.000 nieuwe gokkers bij zijn gekomen. Maar dat Nederlanders jaarlijks 1,1 miljard euro vergokken klopt niet.

Kansspelautoriteit

Cijfers rondom kansspelen komen van de Ksa (Kansspelautoriteit). Zij publiceren jaarlijks een monitoringsrapportage over kansspelen waarin onder andere cijfers worden weergeven over hoeveel geld er jaarlijks door Nederlanders wordt vergokt. Uit dit rapport blijkt dat het BSR (bruto spelresultaat), dat is de inzet minus de uitgekeerde prijzen, van de legale kansspelmarkt in 2022 3,4 miljard euro was. Dat betekent dat er in een jaar 3,4 miljard euro is vergokt. “Mede vanwege het wegvallen van de coronamaatregelen en de introductie van online kansspelen is de totale markt gegroeid van €2 miljard in 2021, naar €3,4 miljard in 2022”, aldus Marloes Derks, persvoorlichter van de Ksa. Een deel van de groei van de totale kansspelmarkt komt doordat de illegale online markt legaal is geworden. Hoeveel geld er daadwerkelijk in totaal is vergokt is dus aanzienlijk meer dan wat Boswijk beweert.

Online gokken

In de monitoringsrapportage van het najaar van 2023 wordt weergeven dat van augustus 2022 tot en met juli 2023 met online gokken 1,33 miljard euro is vergokt. Mocht de heer Boswijk het zonder te benoemen over online gokken hebben gehad, dan komt het getal wat Boswijk beweert al meer overeen met het daadwerkelijke getal van online gokken, maar dan is het nog steeds niet het juiste getal. Wel is volgens de Ksa het BSR van online kansspelen in 2022 1,08 miljard euro. Het zou kunnen dat Derk Boswijk het specifiek had over online gokken maar dit niet duidelijk benoemde, en niet op de hoogte was van de meest recente cijfers van de online gokmarkt.

Groei

Binnen de gokmarkt spreken ze van een trendmatige groei. Volgens Kim Fairley, universitair docent Bedrijfseconomie met specialisatie in gedragseconomie, is dit te verklaren door een aantal factoren. “In 2019 was er nog geen legalisering van de online gokmarkt. Dus als je 2019, waar het 2,6 miljard euro was, vergelijkt met 2022, waar het 3,4 miljard euro was, dan zou je kunnen zeggen dat het verschil tussen die twee jaren veroorzaakt wordt door de legalisering van online gokken.” Ook corona speelt een rol: In het begin van 2021 was er deels nog een coronasluiting. Daardoor kon niet de hele kansspelmarkt open.

Omdat sinds de legalisering van online gokken de zichtbaarheid van online kansspelen in de media sterk is toegenomen, werd per 1 juli 2023 een verbod ingesteld op reclame van online kansspelen. Volgens de monitoringsrapportage van het najaar 2023 wordt verwacht dat door het reclameverbod minder nieuwe spelers worden aangetrokken. Dit zou op den duur zorgen voor een afname van de groei van het BSR.

Illegaal

Sinds 1 oktober 2021 is online gokken legaal. “Dat betekent niet dat er voor die tijd geen online gokkers waren”, aldus Fairley. Ook nu online gokken legaal is, zou het kunnen dat er alsnog illegale kansspelen plaatsvinden. Echter is hier weinig over te zeggen omdat deze gokkers niet geregistreerd zijn. Een reden dat online gokken ooit gelegaliseerd is, is om te controleren hoeveel activiteiten er zijn rondom kansspelen. Wel zou volgens de Ksa zo’n 92 procent op legale websites gokken.

Conclusie

In een vergadering van de Tweede Kamer claimde Derk Boswijk van het CDA dat Nederlanders jaarlijks 1,1 miljard euro vergokken. Dat klopt niet. Ondanks dat cijfers rondom kansspelen in verband met mogelijke illegale activiteiten niet honderd procent zeker zijn, klopt het niet wat Boswijk beweert. Nederlanders hebben in 2022 namelijk in totaal 3,4 miljard euro vergokt. Wel werd er in 2022 online 1,08 miljard euro vergokt, dus het zou kunnen dat Boswijk het zonder te benoemen over online gokken had en niet op de hoogte was van de laatste cijfers.

Over de auteur

Felix ter Steege

Mijn naam is Felix ter Steege (2004), geboren in Venray maar ik woon nu in het mooie Utrecht. Ik vind het leuk om met mensen en media bezig te zijn. Daarom ben ik student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb veel hobby's maar het allerliefst ben ik met mensen om me heen.