“Je kunt bewuster worden van je eenzaamheid op Valentijnsdag”

“Je kunt bewuster worden van je eenzaamheid op Valentijnsdag”

Foto ter illustratie. Bron: Pexels

RANSDAAL & EINDHOVEN – Valentijnsdag: een mooie dag waarop de liefde voor elkaar wordt gevierd. Echter, niet voor iedereen is deze dag even leuk. Denk aan mensen die eenzaamheid ervaren doordat ze bijvoorbeeld een naaste hebben verloren, in een scheiding liggen of simpelweg weinig anderen om zich heen hebben. Zo’n dag kan voor eenzame mensen dan extra confronterend zijn.  

Tegenwoordig vieren we met Valentijnsdag niet alleen de liefde voor partners, maar ook voor vrienden en familie. Volgens Eenzaamheidspecialist Josja Biessen, kunnen mensen die eenzaamheid ervaren zich bewuster worden van iets wat ze niet hebben op zo’n dag als Valentijnsdag. “Maar zo geldt dat ook bijvoorbeeld voor Kerstdagen of vakanties. Op die dagen worden mensen met hun neus op de feiten gedrukt dat ze iets missen. Dat soort dagen kunnen eenzamer zijn.” Biessen vertelt dat je je eenzaam kunt voelen als je alleen bent, maar óók als je mensen om je heen hebt. “Bij eenzaamheid gaat het erom dat de behoefte die jij hebt aan contacten niet goed is ingevuld.”

Erik Bukkems is in zijn jeugd een lange tijd eenzaam geweest en vertelt dat dit soort speciale dagen in het jaar inderdaad altijd extra eenzaam aanvoelde. “De dagen die voor mij het meest pijnlijk waren, waren dagen als Kerst, Oud en Nieuw en Carnaval. Op dat soort dagen wordt er van je ‘verwacht’ dat je iets leuks gaat doen, maar omdat ik niemand had om wat mee te doen, was dat extra eenzaam. Ik zag dat andere mensen om me heen het wel vierden met andere mensen en dat kon confronterend zijn.”

Volgens psycholoog Marjolein van Zutphen van Psycholoog.nl is Valentijnsdag een dag waarop alle vormen van liefde worden gevierd, dus ook zelfliefde. Het is belangrijk om zelfliefde te geven op dagen zoals deze, dus waardeer, accepteer en zorg voor jezelf.

 

 

 

Over de auteur

Florien de Bruijn

Mijn naam is Florien de Bruijn en ik ben tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van jongs af aan heb ik al een fascinatie voor het maken van filmpjes en ik hoop deze passie in de toekomst te kunnen vertalen naar het presenteren van programma’s. Ik ben geïnteresseerd in kunst, cultuur en maatschappelijke onderwerpen. Op mijn website komen deze onderwerpen terug in mijn journalistieke producties. Met mijn enthousiasme en toewijding in dit vak, hoop ik de wereld te inspireren en informeren.