Green Energy Day valt vroeger dan gepland dit jaar

Green Energy Day valt vroeger dan gepland dit jaar

Elk jaar twaalf dagen meer aan duurzame energie produceren. Dit is volgens de NVDE (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) de manier om in 2050 uiteindelijk als maatschappij volledig CO2-vrije energie te produceren. Dit jaar lukte het halen van die twaalf dagen niet: we zijn zes dagen opgeschoven in vergelijking met vorig jaar. Daarmee valt ‘Green Energy Day’ – de dag dat alle geproduceerde groene energie in Nederland op is – op 8 maart.

 De NVDE roept mensen thuis op om actief mee te helpen aan het verder opschuiven van die Green Energy Day. “Dit is niet zozeer een plan om iedereen te stimuleren om bijvoorbeeld per se zonnepanelen te nemen. Maar we willen wel laten zien dat als iedereen mee zou doen, dat dan echt heel veel impact heeft”, vertelt Claire Tielens, communicatieadviseur bij de NVDE.

Niet iedereen kan zich die zonnepanelen veroorloven, maar kleine financiële investeringen zijn volgens Tielens voor iedereen mogelijk: “Nou radiatorfolie kan iedereen zich wel veroorloven. Deze kan je voor een paar tientjes kopen bij de bouwmarkt.” Hier voegt ze wel nog aan toe: “Maar andere dingen vragen inderdaad meer investeringen en kan een grotere afweging zijn voor mensen.”

In de volgende video komt onder andere een studente aan het woord die zich duurzamer leven gewoonweg niet kan veroorloven.

Het gaat volgens haar en Tjeerd Jongsma die te horen is in de video, meer om een mentaliteitsswitch die Nederlanders moeten maken. “Het helpt wel als mensen zich er meer bewust van zijn hoeveel impact het houdt kunnen hebben als we er ons allemaal aan houden”, aldus Claire.

Over de auteur

Naomi Goldenberg

Met een liefde voor geschiedenis en cultuur is Naomi in het nieuwe hoofdstuk van haar leven gestapt: journalistiek. Met het doel later in haar carrière beide passies te kunnen combineren baggert ze eerst door deze 4-jarige opleiding. Dit allemaal in de hoop later aan het werk te kunnen bij National Geographic Historia.