Meer bewustzijn aseksualiteit in Nederland

Meer bewustzijn aseksualiteit in Nederland

De Internationale dag van Aseksualiteit staat voor de deur. Dat is een dag waar er aandacht wordt gevraagd voor Aseksuele mensen in Nederland, maar ook wereldwijd.

Op zaterdag 6 April, wanneer deze dag plaatsvindt, wordt er door de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit verschillende activiteiten georganiseerd om meer bewustzijn te creëren over Aseksuele mensen.

De Internationale Dag van Aseksualiteit is vrij nieuw. In 2021 werd het voor het eerst gevierd. NOA is de enige en ook grootste belangenorganisatie voor aseksuele mensen in Nederland. Hierbij is de focus ook deels gelegd op internationale samenwerkingen tussen aseksuele organisaties, in de hoop dat dit leidt tot meer onderzoek.

Bij veel mensen gaat er wel een belletje rinkelen als zij het begrip aseksualiteit horen. Bij aseksualiteit gaat het over geen of weinig seksuele aantrekking naar andere mensen. Maar dit kan bij elk persoon zich anders uiten schrijft aseksualiteit.nl. Er zijn aseksuele personen die geen libido hebben, maar het is ook mogelijk om aseksueel te zijn en wel libido te hebben. Hoewel er aseksuele personen zijn die geen seks of seksuele handelingen willen, zijn er ook aseksuele mensen die hier wel voor openstaan, schrijft de website van de NOA.

In onze maatschappij lopen Aseksuele mensen tegen verschillende problemen en vooroordelen aan. In onderstaande videoreportage wordt ingegaan op deze problemen en hoe dit verbetert kan worden.

Femme Jissink is seksuoloog en relatiecoach en was te gast in de studio om te praten over de dag van de aseksualiteit.

Over de auteur

Annelot Sandbrink

Ik ben Annelot Sandbrink en ik ben student Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Naast dat ik mij bezig houd met de actualiteit, vind ik het erg leuk om te reizen en te leren over nieuwe culturen. E-mail: annelot.sandbrink@student.hu.nl Telefoon: 06 34 92 41 65