Debat: Hoe gaat de toekomst van de wolf in Nederland eruitzien?

Debat: Hoe gaat de toekomst van de wolf in Nederland eruitzien?

Herten op de Veluwe

Door: Doris Steijger & Anisia de Kok 

NEDERLAND – Na 150 jaar is de wolf teruggekeerd in Nederland. In 1869 is de laatste wolf in Nederland doodgeschoten. De wolf trok zich diep in Polen terug. “In de jaren daarna werd het hem steeds lastiger gemaakt om terug te keren door onder andere de Berlijnse muur. Maar in 1989 is het zover, de Berlijnse muur valt en zo ook het IJzeren Gordijn.” zo vertelt Job van der Plicht in zijn podcast: “Verscheurd door de wolf.”  

Langzaamaan keerde de wolf onze kant op en in 2015 werd de eerste wolf weer in Nederland gespot. Ecoloog Leo Linnartz volgt de wolf al vijftienjaar en was een van de eerste die de komst van het dier waarnam. “De wolf kan tot wel 200 kilometer in een nacht  afleggen. De huidige wolf in Nederland is waarschijnlijk via Duitsland hier gekomen.” 

Dat Nederland nu verscheurd is door de wolf blijkt wel uit afgelopen week. Door de terugkomst van de wolf liepen deze week de spanningen hoog op. Bekijk de reportage hieronder over het debat rondom de wolf:  

In de reportage werden al enkele voor- en tegenstanders van de wolf aan het woord gelaten. Job van der Plicht reisde voor vijf maanden over de Veluwe en door Drenthe voor zijn podcast. Hiervoor sprak hij met tientallen schapenhouders, burgers rondom en mensen die de wolf wel met open armen ontvangen. Met zoveel tegenwind, kunnen omwonende dan nog veilig op de Veluwe lopen?   

 

Over de auteur

Anisia de Kok

Als student journalistiek ben ik vastberaden om de rol van correspondent te omarmen. In mijn interviews leg ik de nadruk op connectie en begrip. Mensen voelen zich op hun gemak, waardoor ze graag hun verhaal delen. Als ik niet een artikel aan het schrijven ben, leer ik mezelf het liefst nieuwe dingen aan zoals gitaar spelen of een nieuwe taal! Ik hou van uitdagingen en ook de moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken, dus deze zul je veel tegenkomen.