Formatiegesprekken nog steeds vol in gang

Formatiegesprekken nog steeds vol in gang

commons.wikimedia.org - Fotograaf: HM Governement

NEDERLAND – De onderhandelaars van de partijen NSC, BBB, VVD en PVV waren afgelopen dinsdag opnieuw in gesprek met de informateurs. De gesprekken deze week gingen over migratie, zorg en financiën. Wat is er de afgelopen maanden eigenlijk allemaal gebeurd tijdens de formatiegesprekken? 

De vier partijen gingen na 15 februari opnieuw met elkaar in gesprek na een mislukte formatie. Drie maanden na de verkiezingen was er nog steeds geen vooruitzicht op een nieuw kabinet. De gesprekken gaan moeizaam, de onderhandelaars nemen in februari zelfs een week ertussenuit. In de week van 19 februari ontvangt informateur Kim Putters vier hoogleraren om de verschillende kabinetsvormen te bespreken.  

Nadat het bekend werd dat Mark Rutte misschien werd benoemd tot de hoogste baas van de NAVO, was er een beetje onrust. De BBB wilde dat Mark Rutte het kabinet niet verliet totdat er een nieuw kabinet was. Het is namelijk ongebruikelijk dat een zittende premier zijn premierschap combineert met de functie secretaris-generaal. 

In de week van 26 februari had Kim Putters inmiddels bijna alle politieke partijen gesproken om de formatie een eetje in gang te krijgen. Omdat de Tweede Kamer de week daarvoor met vakantie was, heeft Putters sinds zijn aantreden als informateur nog geen formele gesprekken gehouden met de partijleiders.  

Putters heeft zich laten informeren voor de alternatieven op een meerderheidskabinet, namelijk een extraparlementair kabinet. Hier waren Pieter Omtzigt en Dilan Yesilgöz een voorstander van, terwijl Caroline van der Plas juist voor een meerderheidskabinet is. 

Tot maart was er nog weinig beweging in de formatiegesprekken en vond iedereen dat er nu snel afspraken gemaakt moesten worden een kabinet gevormd moest worden. Het streven is voor de zomer een kabinet te hebben gevormd.  

Vanaf midden maart begon er steeds een positievere draai te komen aan de gesprekken. Dinsdag werden er zaken besproken zoals zorg, migratie en financiën. Deze donderdag werd er verder gesproken over de financiën.’Tot nu toe laat niemand nog echt wat los over de plannen over het klimaat.’ vertelt Leendert Beekman, politiek verslaggever bij BNR Nieuwsradio. 

 

Bekijk hier het segment van de talkshow over de formatie, met als gast Leendert Beekman:

Over de auteur

Bahaar Ramdjanbeg

Dit is Bahaar Ramdjanbeg, 19 jaar en wonend in Den Haag. Ze is geïnteresseerd in politieke journalistiek en misdaadjournalistiek. Ze heeft, voordat ze voor journalistiek koos, ook twee jaren Rechten gestudeerd.