De NAVO viert haar 75e verjaardag

De NAVO viert haar 75e verjaardag

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) viert deze week haar 75e verjaardag. De NAVO is op 4 april 1949 opgericht, na de Tweede Wereldoorlog. Het verdrag van de militaire internationale organisatie is in Washington D.C getekend. De afgelopen 75 jaar van de NAVO, hoogte- en dieptepunten, oorlogen en Rutte. Waar staat de NAVO tussen dit alles? 

Toen de NAVO in 1949 werd opgericht, deden er twaalf landen mee. Dit waren Nederland, België, Canada, Frankrijk, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, de Vereinigde Staten van Amerika, Denemarken, IJsland, Italië, Noorwegen en Portugal. Ondertussen is dit aantal landen uitgegroeid naar 32 landen. De NAVO is opgericht om ‘de Westerse democratieën tegen de toenmalige dreiging van de Sovjet-Unie te beschermen’, volgens de Tweede Kamer. Bij de oprichting van de NAVO komt alleen nog veel meer kijken, benieuwd naar wat? Kijk dan de explainer hier beneden.  

De NAVO is op dit moment belangrijker dan ooit, vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “De oorlog tussen de twee landen vindt plaats aan de rand van de NAVO-gebieden. Het is voor de NAVO op dit moment dus belangrijker dan ooit om als verenigd front te blijven staan”, legt Telegraaf journalist Silvan Schoonhoven, expert defensie en terrorisme, uit.  

Er bestaat een kans dat de nu demissionair minister-president Mark Rutte straks de topman van de NAVO gaat worden. Rutte is een van de twee kandidaten voor de positie van secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap. Op dit moment heeft hij de steun van 28 NAVO-landen, dat betekent dat hij de steun van nog vier andere landen moet weten te verdienen. 

De NAVO heeft in de afgelopen 75 jaar veel doorstaan. Ze hebben veel hoogtepunten, maar ook wat dieptepunten gekend. Denk aan de Koude Oorlog en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Telegraaf journalist Silvan Schoonhoven, expert defensie en terrorisme, vertelt hier meer over in de talkshow.  

Over de auteur

Max van den Bogaert

Ik ben Max en ik ben 20 jaar (hij/hem). Ik woon in Utrecht en ik studeer uiteraard Journalistiek. Ik heb veel plezier in het maken van producties voor de SvJ-media website. Naast dat ik redacteur ben bij SvJ-media werk ik ook als LSM operator bij Argus. Ook werk ik bij NOS-sport als streamregisseur. Ik probeer tijdens mijn studie hier zo veel mogelijk ervaring op te doen en ben vooral aan het genieten.