Vijftig jaar na de Jom Kippoeroorlog: herdenking van een keerpunt in de geschiedenis

Vijftig jaar na de Jom Kippoeroorlog: herdenking van een keerpunt in de geschiedenis

Bron: The Central Intelligence Agency

Nadat Syrië en Egypte op Jom Kippoer Israël binnenvallen, ontstaat een kort maar krachtige oorlog. Ondanks dat het Israëlische leger uiteindelijk de overhand krijgt, wordt de oorlog over het algemeen beschouwd als een militaire tegenslag voor Israël, zowel aan Arabische als Israëlische zijde. Dit komt doordat de oorlog begint met een overwinning voor Egypte, wat aantoonde dat Israël zeker niet onoverwinnelijk was. Nu, precies 50 jaar na dato, viert Egypte de Dag van de Strijdkrachten. “Een bijzonder symbolische dag voor Egypte,” aldus historicus Koert Debeuf. 

Op 6 oktober 1973 vallen verschillende Arabische landen, waaronder buurlanden Egypte en Syrië, Israël binnen op de heiligste Joodse feestdag. Op die dag waren veel Israëlische soldaten met verlof. Egypte en Syrië dachten dat dit een slimme zet was, maar het bleek anders uit te pakken. Omdat alle militairen zich thuis bevonden, konden ze snel en gemakkelijk worden opgeroepen, waardoor Israël ondanks het verlof snel kon mobiliseren. De dieperliggende hoofdoorzaak van deze aanval was het heroveren van eerder verloren grondgebied. Syrië wilde de Golanhoogten terugwinnen, terwijl Egypte de Sinaï-regio terug wilde hebben. Tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 hadden deze landen namelijk deze gebieden aan Israël verloren.

Volgens officiële rapporten van de betrokken partijen verliest Israël 2.688 soldaten en burgers, Egypte rapporteert meer dan vijftienduizend militaire doden en Syrië meldt ongeveer 3,5 duizend militaire doden. Ondanks dat het grootste deel van de slachtoffers van Egyptische komaf is, wordt 6 oktober gezien als een feestdag in Egypte. “Na het staakt-het-vuren zijn er onderhandelingen geweest, waarna Israël zich heeft teruggetrokken uit de Sinaï,” zegt Debeuf. “Toen kwam de Sinaï weer onder Egyptische controle. In die zin is de Oktoberoorlog voor Egypte dus een overwinning.”

Meer weten? In de Upd8 News Radiouitzending van 6 oktober was Gert Jan Geling te gast. Hij vertelt over wat er gebeurde tijdens de Oktoberoorlog en wat de overeenkomsten zijn met het huidige conflict tussen Israël en Palestina. Beluister hier het fragment: 

Over de auteur

Marilene Vis

Mijn naam is Marilène Vis, journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben breed geïnteresseerd, maar het liefst verdiep ik mij in de parlementaire en internationale verslaggeving. Naast mijn artikelen op SvJ Media schrijf ik om de week een column voor nieuwsplatform Trajectum, waarin ik situaties uit mijn leven als Utrechtse student deel.