Einde wielerseizoen staat voor de deur

Einde wielerseizoen staat voor de deur

Het afgelopen seizoen was Jumbo Visma ontzettend dominant in de grote rondes. Zo wist Jonas Vingegaard de Tour de France te winnen, Primoz Roglic de Giro d’Italia en Sepp Kuss won de Vuelta a España. Alle drie de mannen rijden dus voor hetzelfde team. Concurrenten zoals Remco Evenepoel en Tadej Pogacar wisten ze iedere keer op afstand te houden. De grote rondes zijn verreden. Er staat nog een eendaagse klassieker op het programma: De ronde van Lombardije. Deze race zien de profs als een afsluiting van het seizoen.

Oud-prof wielrenster Marijn de Vries zegt dat wielrenners rust moeten pakken na het eind van het seizoen. “Het zou bijna onmogelijk zijn om constant ronde na ronde te rijden”, vertelt De Vries. Je ziet ook dat de grote ploegen de kopmannen afwisselen per grote ronde. De renners hebben rust nodig om de spieren weer te laten herstellen. “Er worden extreme inspanningen geleverd gedurende het seizoen, die elkaar snel volgden. Ook het WK kwam er nog tussendoor. Dat maakt het zo belangrijk om even een tijdje wat op minder hoge spanning te trainen en te koersen”, aldus De Vries.

Niet voor alle teamleden is het rustig aan doen na de Ronde van Lombardije. Zo gaan de materiaalmannen druk aan de slag om het materiaal op tijd weer gereed te krijgen. Verder kijken ze in hoeverre ze dit kunnen optimaliseren voor het komende seizoen. Na de Ronde van Lombardije is er dus nog voldoende te doen.

Beluister hier de audioreportage over het einde van het wielerseizoen :

Over de auteur

Djem Smit

Djem Smit (Haarlem, 2004) houdt zich graag bezig met sport. Het verdiepen in een specifiek onderwerp klinkt hem niet onbekend in de oren, net als informatie vergaren uit diepgaande gesprekken. Op zijn stage bij het FlowBuro, maakte hij al vroegtijdig kennis met journalistieke producties. De studie Journalistiek past daarom uitstekend in zijn straatje.