FACTCHECK: De ‘social jetleg’ heeft invloed op je darmgezondheid

FACTCHECK: De ‘social jetleg’ heeft invloed op je darmgezondheid

Women’s Health publiceerde een artikel over het fenomeen van de “Social Jetlag.” Het artikel dat afgelopen week online kwam beweerde dat de “Social Jetlag” van invloed kan zijn op de gezondheid van de darmen. Maar of dat ook echt zo is, dat gaan we nu checken. 

Laten we bij het begin beginnen, de “social jetleg”. “Social jetlag is een term die wordt gebruikt om het verschil tussen je biologische klok en je dagelijkse routine te beschrijven”, vertelt Chronocoach Toine Schoutens. Dit kan gebeuren als je doordeweeks vroeg op moet staan voor je werk of studie, maar in het weekend veel later wakker wordt. Het is alsof je een soort van tijdsverschil hebt, net als wanneer je naar een andere tijdzone reist.

Hoe staat de social jetlag in verband met je darmgezondheid?

In het recente artikel verwijst Women’s Health naar een onderzoek van het European Journal of Nutrition door onderzoekers van Kings College London en Zoe. Hierin hebben onderzoekers ontdekt dat zelfs een kleine verandering van 90 minuten in de bedtijd gedurende een periode van twee weken, meetbare negatieve effecten had op de darmgezondheid.

Volgens Schoutens bestaat er zeker een verband tussen je slaapritme en je darmgezondheid. “Mensen zijn van nature dagdieren,” zegt hij, “we zijn aangepast aan het leven overdag. Als we niet op natuurlijke tijden slapen, heeft dat invloed op onze algehele gezondheid, inclusief onze darmen. Je darmen hebben namelijk hun eigen biologische klok. Deze klok reguleert de spijsvertering en andere functies van de darmen. Als je biologische klok niet in harmonie is met je dagelijkse routine, kan dit je spijsvertering verstoren.”

Hierdoor is een regelmatig slaappatroon dan ook belangrijk voor je darmgezondheid. “De relatie tussen slaap en onze fysieke staat is van enorm belang, want onze darmen, om het simpel te zeggen, vertragen ‘s nachts en ons metabolisme vertraagt eveneens. De werking van onze darmen is een integraal onderdeel van ons metabolisme. “Als je een ‘sociale jetlag’ hebt en je verstoort je normale slaappatroon, dan raak je uit je natuurlijke ritme. Dit kan tot problemen leiden, zowel voor je darmgezondheid als je algehele welzijn”, aldus Schoutens.

Het belang van een goede nachtrust

Slaap is essentieel voor onze gezondheid. Het helpt ons ons lichaam te herstellen en te ontspannen. Het speelt een belangrijke rol in onze mentale en emotionele gezondheid. Bovendien wordt je slaap beïnvloed door je darmgezondheid. Psycholoog en coach Rik Duursma legt uit hoe dit werkt. “Ongeveer 80% van de hormonen die onze slaap beïnvloeden, worden in de darmen geproduceerd”, zegt hij. “Dit betekent dat de gezondheid van je darmen direct van invloed kan zijn op de kwaliteit van je slaap.”

Een van de belangrijkste hormonen die in de darmen worden aangemaakt, is melatonine. Melatonine is een hormoon dat ons slaperig maakt en een gezonde darm produceert voldoende melatonine. Dit draagt bij aan het gemakkelijker in slaap vallen en het bevorderen van een goede nachtrust.”

Een ander essentieel darmhormoon is serotonine, dat bijdraagt aan ons gevoel van welzijn. Een gezonde darm produceert voldoende serotonine, wat kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van onze stemming.

Andersom geldt hetzelfde, volgens Duursma: “Een gebrek aan slaap kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je darmen. Onvoldoende slaap verstoort het evenwicht tussen goede en slechte darmbacteriën, wat kan leiden tot vervelende darmklachten, waaronder constipatie, diarree en buikpijn.”

Conclusie:

De “sociale jetlag” kan dus invloed hebben op je darmgezondheid omdat het je slaapritme verstoort. Ons lichaam heeft een biologische klok die de spijsvertering en andere darmfuncties reguleert. Als deze klok niet meer gelijkloopt met je dagelijkse routine, kan dit leiden tot problemen zoals verstopping, diarree buikpijn en je mentale gezondheid. Het is dus belangrijk om een regelmatig slaappatroon te hebben om je darmen gezond te houden.

Over de auteur

Zoë Neeft

Zoë Neeft is een enthousiaste student journalistiek. Ze schrijft het liefst over lifestyle, films en cultuur gerelateerde onderwerpen. Als ze niet aan het schrijven is, kun je haar vinden bij haar vrienden of is ze aan het bidden voor een One Direction reunion tour.