Ieder beleeft ramadan op zijn eigen manier

Ieder beleeft ramadan op zijn eigen manier

Foto: Creative Commons

In de negende maand van de islamitische kalender, wanneer de nieuwe maan verschijnt, begroet de moslimgemeenschap wereldwijd de heilige maand Ramadan met vreugde en toewijding. Ramadan, meer dan alleen een periode van vasten, markeert een tijd van spiritualiteit, solidariteit en zelfreflectie.

Maar ramadan gaat niet alleen over persoonlijke groei. Het is ook een tijd van liefdadigheid en zorg voor de minder bedeelden. Moslimgemeenschappen over de hele wereld organiseren liefdadigheidsacties en delen voedselpakketten uit aan degenen die het minder hebben. Maar lokale overheden, zoals de Gemeente Stichtse Vecht, iniatiëren ook bijeenkomsten. “Vorig jaar hebben we een gezamenlijke iftar georganiseerd en dat is heel goed bevallen”, zegt Imane Essayah, klantmanager werk en inburgering. “Het gevoel van solidariteit versterkt de onderlinge banden en herinnert aan de waarde van vrijgevigheid en empathie.”

Dit klinkt natuurlijk mooi, maar meedoen aan de ramadan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor moslims met diabetes brengt de maand ramadan een extra laag van zorg en overwegingen met zich mee. Het vasten gedurende deze heilige maand kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om een spiritueel vervullende ramadan te ervaren zonder afbreuk te doen aan je gezondheid. “Ik plan mijn maaltijden zorgvuldig en stem mijn medicatie af op de vastenperiode. Regelmatige controle van mijn bloedsuikerspiegel helpt me om aanpassingen te maken indien nodig”, vertelt Anouar Ibn el Kadi, advocaat en heeft diabetes type 1.

Vanuit lokale moskeeën tot maatschappelijke organisaties en individuele inspanningen, worden er verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd. Iftar-maaltijden voor buurtbewoners, openbare lezingen over de betekenis van ramadan, en liefdadigheidsinitiatieven ter ondersteuning van kwetsbare groepen zijn slechts enkele voorbeelden van hoe Nederland de ramadan omarmt.

Over de auteur