Fabrikanten en autoriteiten bundelen krachten tegen opgevoerde fatbikes

Fabrikanten en autoriteiten bundelen krachten tegen opgevoerde fatbikes

NEDERLAND – Fabrikanten Brekr, Phatfour, doppio en Knaap, komen op met maatregelen waarmee ze gezamenlijk proberen het opvoeren tegen te gaan. Fatbikes opvoeren is onveilig voor fietsers, en andere weggebruikers. De gemeente en de politie willen controles uitvoeren door de fietsen net als een brommer op een rollerbank zetten. 

Deze week zijn nieuwe maatregelen voorgesteld met als voornaamste doel de verkeersveiligheid in Nederland vergroten. De stijging van opgevoerde fietsongevallen onder jongeren van 11 tot 17 jaar baart instanties zoals De Fietsersbond en de politie grote zorgen. In de afgelopen 10 jaar is het aantal spoedeisende hulp bezoeken van 12- tot 17-jarigen na fietsongevallen met 38 procent gestegen. Volgens VeiligheidNL blijkt uit gegevens dat fietsers in de leeftijdscategorie van 12 tot 17 jaar in de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor 9.400 SEH-bezoeken. 

Verkeersveiligheid adviseur Rico Andriesse, legt uit hoe een 290 euro boete invoeren niet genoeg is om weggebruikers gedrag te veranderen. Volgens hem moet er meer bewustwording komen in de maatschappij naar wat goed en slecht is en de consequenties daarvan. Voor Andriesse zijn ouders de grootste verantwoordelijker voor zulke gedragen, aangezien zij degenen zijn die hun kinderen zo’n fatbike geven en verder nog, het laten opvoeren. “Ook zou het technologisch gezien iets moeten worden ontwikkeld zodat het opvoeren van fatbikes niet meer mogelijk wordt”, aldus Andriesse. 

Met de aangekondigde maatregelen en een grotere bewustwording in de samenleving, wordt ernaar gestreefd om de wegen veiliger te maken voor alle weggebruikers, vooral voor jongeren die het meest kwetsbaar zijn in het verkeer. 

Over de auteur

Clara Andrade Prado

Clara, 24 jaar