Geen direct verband tussen pittig eten en overlijden

Geen direct verband tussen pittig eten en overlijden

Caroline Reaper peper. Bron: Flickr.com

Ouders van hun veertienjarige zoon uit Amerika claimen dat hij is overleden door een chipje dat hij heeft gegeten toen hij de One Chip Challenge deed. Dit is een challenge waarbij je een extreem pittig chipje in een keer moet opeten. In dit chipje zitten de twee heetste pepers ter wereld verwerkt: de Carolina Reaper en de Naga Viper. De officiële oorzaak van het overlijden is nog niet vastgesteld. Upd8News checkt het voor je: kun je overlijden van pittig eten?

Professor Charles Spence heeft onderzoek gedaan naar het ontstaan en de effecten van pittig eten. Zo zou het vol zitten met vitaminen en goed zijn om je lichaamsgewicht op peil te houden. Wekelijks een gemiddelde hoeveelheid pittig eten consumeren zou de gezondheid van de mens stimuleren. Té veel capsaïcine – het hete bestandsdeel van de peper – zou lijden tot kankerverwekkende eigenschappen. Tóch lijkt niet iedereen overtuigd van die bewering. Maar over het algemeen zijn meerdere wetenschappers over verschillende onderzoeken er eensgezind over: peper is goed voor de mens.

Overschot capsaïcine kent gevaren

Maar wat gebeurt er als je een overschot aan capsaïcine in je lichaam krijgt? Voedingsdeskundige Systke de Waart schrijft op de Nederlandse Vegetariërs Bond dat je door de stof capsaïcine pijnzenuwen door je hele lichaam krijgt. Hierdoor krijg je het heel warm, alsof je in brand staat. Je raakt oververhit en je lichaam wil afkoelen door te zweten. In een uitgebreid artikel van VICE wordt een unieke gebeurtenis beschreven waar een man met ‘donderhoofdpijn’ in een levensbedreigende situatie kwam na het eten van extreem pittig eten. Neuroloog bij Stanford Meredith Barad noemt deze gebeurtenis “een eenmalige casus”.

Elk lichaam is én reageert anders

Voedingscoach en deskundige Roos Derckx heeft verschillende onderzoeken gedaan naar een gezond leven en gezonde levensstijl. Ze heeft jarenlang studies gevolgd op het gebied van voeding. Derckx: “Heel zwart-wit gezien is het niet direct mogelijk om te sterven van pittig eten, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Want als je ergens allergisch voor bent, verandert alles.” Derckx vertelt over de gevolgen van het eten van extreem pittig eten. Je krijgt verwijde bloedvaten en dat kan wél voor gevaar zorgen.” Ook geeft Derckx aan dat het verschil in bouw mega belangrijk is. “Een kinderlichaam is veel minder goed bestand tegen plotselinge veranderingen van je eetpatroon. Een volwassen lichaam kan dat veel beter verwerken, omdat dit lichaam simpelweg meer levenservaring heeft als het gaat om eetpatronen. Maar in ieder geval zou ik zeggen dat het eten van zo’n chipje sowieso niet gezond voor je is.”

Conclusie

Het is dus niet volledig juist om te zeggen dat je direct kan overlijden na het eten van zulk pittig eten. Je lichaam komt in extreem fysieke ongemakken, maar hiervan weet het lichaam in veel gevallen van te herstellen. Maar elk lichaam is anders en door de afgelopen jaren heen zijn al diverse mensen in ziekenhuizen beland door te veel capsaïcine in korte tijd. Daarom geven de onderzoekers en experts nooit volledige uitsluiting. Wél beweren ze dat dit uiterst unieke gevallen zijn en spreken van “eenmalige casussen.”

Over de auteur

Vincent Molenaar

Mijn naam is Vincent Molenaar. Als trotse redacteur van Woerden Rondom zie ik het als mijn taak het gehele gras in regio Woerden zorgvuldig te maaien. Uiteraard is dat spreekwoordelijk, maar de waarheid is voor mij de voornaamste reden waarom ik elke keer met volle overtuiging, moed en plezier het nieuws van de straat pluk. Met mijn nieuwsgierige en doortastende instelling probeer ik de beker helemaal leeg te drinken. Items maken tot de laatste broodkruimel. Voor mij bestaat er niet één waarheid. Daarom probeer ik door middel van meerdere verhalen verschillende waarheden bij elkaar te brengen.