Omstreden oud-generaal Prabowo Subianto roept zich uit tot president van Indonesië

Omstreden oud-generaal Prabowo Subianto roept zich uit tot president van Indonesië

Foto: Campagne materiaal Prabowo Subianto (Bron: Creative commons wikimedia - Midjourney)

Door: Doris Steijger

INDONESIË – De controversiële Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto (72) riep zich woensdag na het sluiten van de stembussen uit tot de winnaar van de verkiezingen en tot de nieuwe president van het land. In de voorlopige peilingen lijkt het er ook op dat hij met meer dan de helft van de stemmen de verkiezingen heeft gewonnen. Dit heeft hij mede bereikt door de steun van de huidige president, die erg populair is.

‘Oud-president Joko ‘Jokowi’ Widodo is ervan overtuigd dat Prabowo zijn beleid zal voortzetten’, zo zegt Henk Schulte Nordholt. Hij was hoofdonderzoek bij het KITLV en onderzocht de hedendaagse politiek in Indonesië. ‘Dit is de vierde keer dat oud-generaal Prabowo meedoet aan de verkiezingen. Hij heeft tot twee keer toe verloren van de huidige president Jokowi.’ Jokowi en Prabowo waren voorheen politieke tegenstanders, tot nu. Jokowi steunt publiekelijk Prabowo als nieuwe presidentskandidaat door zijn oudste zoon naar voren te schuiven als vice-president.

‘President Jokowi is begonnen met het bouwen van een nieuwe hoofdstad in de bossen van Kalimantan. Ook wil hij dat Indonesië in 2045 een ‘high-income’ land is. Hiervoor moet de economie jaarlijks met zeven procent groeien’, legt Schulte Nordholt uit. Dit lijkt een onmogelijke taak, maar Prabowo is een nationalist. De groei van de economie gaat volgens Schulte Nordholt tenkoste van het milieu. ‘Een van de grootste slachtoffers gaat het klimaat zijn. Indonesië haalt zijn belangrijkste inkomsten uit grondstoffen. Veel bossen verdwijnen door houtkap en palmolieplantages’, aldus Schulte Nordholt

Niet alleen het milieu ondervindt de gevolgen van Jokowi’s beleid. ‘Instituten rond de grondwet brokkelen af,’ zegt Schulten Nordholt. Prabowo was generaal in de tijd dat Suharto aan de macht was en hij heeft zich schuldig gemaakt aan massamoord en ontvoering. ‘In Indonesië is er slecht geschiedenisonderwijs. Tijdens de campagne draait het om imago; het zijn gedepolitiseerde verkiezingen.’

Bekijk hier de reportage over de winst van Prabowo:

Over de auteur

Doris Steijger

Doris Steijger is al sinds jonge leeftijd al volop geïnteresseerd in de wereld om haar heen, van natuur tot maatschappij, overal is een verhaal in te vinden. Deze nieuwsgierigheid komt dan ook goed van pas als redacteur van UPd8. In haar vrijetijd gaat ze graag naar musea, sporten, lezen of gezellig praten met vrienden. Of het nou een artikel is over de politiek of over theater, deze journaliste zet zich er volledig voor in om haar interesses en passie over te brengen op de lezer.