De ontsnapping uit Slot Loevestein

De ontsnapping uit Slot Loevestein

Slot Loevestein in hoogwater setting (Bron: Slotloevestein.nl)

Door: Doris Steijger

POEDEROIJEN – Slot Loevestein, ooit opgericht door ridder Loef, staat bekend om één ding: De ontsnapping van Hugo de Groot. Minder bekend is dat hij niet de enige ontsnapper is geweest in de geschiedenis van de staatsgevangenis. ‘In 1631, tien jaar later dan de ontsnapping van De Groot, wisten zeven predikanten te ontsnappen uit Slot Loevestein’, zo verteld Ellen Crooijmans, gids bij Slot Loevestein.

‘In 1572 werd het slot een staatsgevangenis, en dit bleef zo gedurende 223 jaar, tot 1795’, zo vertelt Crooijmans. In deze lange periode hebben vele gevangenen er gezeten. Niemand zo bekend als Hugo de Groot. ‘Ook negen predikanten werden gevangen gehouden op Loevestein. Zij vielen onder de remonstranten die in conflict waren geraakt met de contraremonstranten. Zij werden gevangen genomen en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.’

‘De eerste predikant arriveerde op 7 oktober 1621. Hoewel de gevangenen het in het begin zwaar hadden in het slot, kregen zij langzaamaan steeds meer privileges. Toen Maurits overleed, hadden ze verwacht dat ze snel vrij zouden komen, omdat de spanningen waren verminderd. Dit bleek echter niet zo te zijn, dus besloten ze zelf maar te ontsnappen. Ze kochten een aantal bewakers om en ontsnapten in de nacht van 17 op 18 juli 1631 met een bootje.’

Maar hun verzoek werd keer op keer afgewezen. Daarop besloten zij zelf maar te ontsnappen. ‘Door de verkregen privileges was de kans op slagen groot. In het laatste jaar van hun gevangenschap mochten zij overdag op veel plaatsen in het kasteel komen en mochten zij zelfs buiten het slot begeven zolang de bewakers hen maar konden zien. Voor de bewuste dag werden er bewakers omgekocht, zodat zij in de nacht van 17 op 18 juli 1631 konden ontkomen’, zo sluit Crooijmans het verhaal af. Met een bootje voeren zij toen richting Gorinchem.

Benieuwd naar een nog spectaculairder ontsnappingsverhaal? Beluister hieronder het beroemde ontsnappingsverhaal van Hugo de Groot:

Over de auteur

Doris Steijger

Doris Steijger is al sinds jonge leeftijd al volop geïnteresseerd in de wereld om haar heen, van natuur tot maatschappij, overal is een verhaal in te vinden. Deze nieuwsgierigheid komt dan ook goed van pas als redacteur van UPd8. In haar vrijetijd gaat ze graag naar musea, sporten, lezen of gezellig praten met vrienden. Of het nou een artikel is over de politiek of over theater, deze journaliste zet zich er volledig voor in om haar interesses en passie over te brengen op de lezer.