Mannen bevinden vaker positieve emoties, toch vinden ze hun leven minder zinvol

Mannen bevinden vaker positieve emoties, toch vinden ze hun leven minder zinvol

bron: pixabay

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt, er zijn aanzienlijke verschillen in de manier waarop mannen en vrouwen emoties ervaren. Het onderzoek biedt inzichten in hoe Nederlandse volwassenen hun leven beleven en waarderen en hun algemene welzijn beoordelen.

Een opvallende bevinding is dat mannen vaker positieve emoties ervaren dan vrouwen. Maar liefst 72% van de mannen voelt zich (bijna) altijd kalm en rustig, terwijl dit bij vrouwen op 61% ligt. Ook zijn mannen vaker gelukkig. Aan de andere kant ervaren vrouwen vaker negatieve emoties, zoals zenuwen, somberheid en een gevoel van kleurloosheid.

Hoewel zowel mannen als vrouwen even vaak tevreden zijn met hun leven, vinden vrouwen hun leven vaker zinvoller dan mannen. Z’n 91% van de vrouwen beschouwen de dingen die ze die als zinvol, tegenover 87% van de mannen. Dit geeft aan dat vrouwen een diepere betekenis in hun dagelijkse activiteiten zien.

Het algemeen (subjectief) welzijn, dat bestaat uit tevredenheid met het leven, positieve en negatieve emoties, en de zinvolheid van het leven, laat interessante verschillen tussen de geslachten zien. Ruim de helft van de volwassen mannen ervaart een hoog algemeen welzijn op alle onderliggende aspecten, terwijl dit slechts voor vier op de tien vrouwen geldt. Deze ongelijkheid is voornamelijk te wijten aan de emotionele verschillen tussen de geslachten. Vrouwen ervaren vaker dan mannen een middelmatig gevoel van welzijn. Toch voelt een kleine groep van drie à vier procent van zowel mannen als vrouwen een laag algemeen welzijn.

Dit onderzoek werpt dus een ander licht op de emotionele en psychologische aspecten van het welzijn van mannen en vrouwen in Nederland. Hoewel beide geslachten in gelijke mate tevreden zijn met hun leven. Biedt het toch inzichten in de verschillende manieren waarop mannen en vrouwen hun emoties beleven en de zinvolheid van hun leven ervaren. Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen en aan te pakken om het welzijn van iedereen te verbeteren.

Over de auteur

Ilan Peters

Ilan Pieter Jan Peters, geboren met een ontembare dorst naar avontuur en waarheid, heeft zijn leven gewijd aan het verkennen van de diepten van menselijke ervaringen en het onthullen van verborgen mysteries. Op twintigjarige leeftijd bevindt hij zich al in zijn tweede jaar journalistiek, gedreven door een grenzeloze nieuwsgierigheid en een passie voor verhalen. Als voetballer en student, combineert hij zijn liefde voor sport met zijn interesse in een breed scala aan onderwerpen. Zijn droom? De audiovisuele kant van de journalistiek betreden, waar hij gelooft dat de kracht van beelden en geluiden verhalen tot leven kan brengen op manieren die de wereld kunnen veranderen.