Studentes vernederd door uitgelekte ‘bangalijst’

Studentes vernederd door uitgelekte ‘bangalijst’

UTRECHT – Twee mannelijke leden van het Utrechts Studenten Corps (USC) hebben een ‘bangalijst’ gemaakt waarin vrouwelijke leden van UVSV, een vrouwelijke studentenvereniging, worden beoordeeld op onder andere hun uiterlijk en bedprestaties. Er zouden dingen als ‘vies geil’ of ‘moet snel ff geneukt worden’ in de lijst staan. De lijst – in de vorm van een PowerPointpresentatie – is inmiddels verspreid door heel Nederland en de media reageert hier fel op. Volgens de advocaat van de meiden, Ina Brouwer, liggen er inmiddels verschillende aangiftes tegen de twee studenten, en er zullen er nog meer volgen.  

 

De lijst zou gemaakt zijn door twee ‘huisjongsten’ van studentenhuizen van USC. Alle bewoners van de betrokken huizen zijn geschorst en de sociëteit van de mannelijke vereniging is tot het einde van de maand dicht voor reguliere activiteiten. In plaats daarvan kunnen leden de sociëteit gebruiken om ‘stappen in de goede richting’ te zetten. Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart naar het corps. Universiteit en de Hogeschool Utrecht overwegen mogelijke sancties tegen USC. 

 

In de ‘bangalijst’ die rondgaat worden de jonge meiden vernederd door beledigende en seksuele teksten. Zo is er naast de lijst met studentes die volgens de jongens ‘in de smaak vallen’, ook een apart hoofdstuk dat de naam ‘draken’ kreeg. De meiden die in de presentatie staan zijn zwaar geraakt. Zo zouden sommigen niet meer naar college gaan, weg willen uit Utrecht en een aantal zelfs paniekaanvallen hebben gehad. “We zijn echt een beetje verontwaardigd, dit kan gewoon niet meer”, aldus Annemarijn Oudejans, over de ‘bangalijst’. Zij is raadslid voor Student en Starter bij de Gemeente Utrecht. Volgens advocaat Brouwer zal iedereen die er iets mee te maken heeft gehad aangesproken worden.  

 

De raad van de Gemeente Utrecht is momenteel in afwachting van antwoorden van de burgemeester. Ze kijken nu hoe dit heeft kunnen gebeuren. Afhankelijk van die antwoorden wordt er bepaald wat voor consequenties er genomen moeten worden, verteld Oudejans.  

Bekijk hier het interview in de talkshow met Annemarijn Oudejans:

Over de auteur

Felix ter Steege

Mijn naam is Felix ter Steege (2004), geboren in Venray maar ik woon nu in het mooie Utrecht. Ik vind het leuk om met mensen en media bezig te zijn. Daarom ben ik student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb veel hobby's maar het allerliefst ben ik met mensen om me heen.