Jerke van As vaart als jongste Schipper mee met de Klipperrace

Jerke van As vaart als jongste Schipper mee met de Klipperrace

Jerke van As als schipper op zijn Klipper Nil Desparandum

De Klipperrace is een zeilwedstrijd die gevaren wordt door historische Klippers. Klippers zijn schepen met lengtes die variëren tussen de 25 en 45 meter met soms wel drie masten. De race bestaat uit twee onderdelen, een route gevaren tussen drie steden aan het IJsselmeer en een Olympische baan.

De Klipperrace is geboren in het jaar 1997, meldt de organisatie van de Klipperrace. Aan de bar van ‘de Drommedaris’ op Terschelling zaten drie schippers te discussiëren over welk van hen nou het snelste schip had, en wie de beste schipper zou zijn. Jan Bakker, Schipper van de Kaat Mossel kwam met de wijze woorden: “Het is niet altijd de snelste klipper die wint maar de klipper die als eerste binnenkomt”. Deze woorden waren de basis voor de Klipperrace, meldt de organisatie van de race.

Hieruit volgde het volgende concept. De Schippers zouden een route varen tussen drie steden. Tijdens dit onderdeel was het element van navigeren en het inspelen op de onverwachte situaties het belangrijkst. De volgende dag zouden de Schippers een normale ‘fleetrace’ varen waarin er een baan wordt uitgelegd, het schip wat als eerst over de finish komt wint dat onderdeel. Dit was volgens de oprichters van de Klipperrace de meest eerlijke manier om antwoord te krijgen op de veel gestelde vraag: Welke Schipper met welk schip is nu het best?

Vandaag de dag wordt deze race nog steeds gevaren. Dit jaar doen er drieëndertig schepen mee. Zaterdag 14 oktober zal er eerst een route gevaren worden tussen de steden Medemblik, Stavoren en Urk. Er moeten twee van de drie steden worden ‘aangetikt’ en de volgorde daarvan maakt niet uit. De merktekens van de steden zijn zo geplaatst dat er in elk geval een gelijkwaardige driehoek wordt gevaren. Op zondag 15 oktober zal de olympische baan uitgelegd worden en zullen de schippers proberen het snelst de baan te varen om zo als eerst te finishen.

Over de auteur

Anne Minnaard

Anne, 21 jaar