‘Bij ons in de familie’ het thema voor de 89e editie van de Boekenweek

‘Bij ons in de familie’ het thema voor de 89e editie van de Boekenweek

Foto door Jayson Visser: Boekhandel Broese in voorbereiding van de Boekenweek

Zaterdag begint het weer: de Boekenweek! Sinds 1930 verenigt het liefhebbers van literatuur en boeken die in de schijnwerpers staan. Het is een feest van lezen, schrijven en ontdekken, dat zich uitstrekt over een week vol activiteiten, lezingen, signeersessies en andere literaire evenementen. Dit nationale festijn viert niet alleen het geschreven woord, maar ook de rijke literaire traditie van Nederland en de Nederlandse taal. 

Elk jaar staat de Boekenweek in het teken van een specifiek thema, dat als inspiratiebron dient voor auteurs, lezers en organisatoren van evenementen. Dit thema kan variëren van historische gebeurtenissen tot maatschappelijke kwesties en van persoonlijke ervaringen tot fictieve werelden. Dit jaar is het ‘Bij ons in de familie’, aangeboden door de familie Chabot. “Er is nogal wat aan de hand in de wereld: oorlogen, mensen die tegen elkaar opstaan met verschillende meningen en polarisering”, vertelt Job Jan Altena van de CPNB. “Bij de bekendmaking van dit thema zochten we naar verbinding, en dat is toch vaak wanneer mensen thuiskomen.”

Een van de hoogtepunten van de Boekenweek is de uitgave van het Boekenweekgeschenk, een speciaal geschreven boek dat gratis wordt verstrekt bij aankoop van €15 aan boeken. Dit geschenk moedigt lezers aan om nieuwe literaire werken te ontdekken en stimuleert de verkoop van boeken tijdens deze periode. Het Boekenweekgeschenk is een geliefde traditie die bijdraagt aan de feestelijke sfeer van de Boekenweek”, zegt Grietje Braaksma, eigenaar van boekhandel Broese in Utrecht. 

Daarentegen wordt tijdens deze Boekenweek niet het Boekenweekessay gepubliceerd. Volgens het CPNB zou het “lezers afschrikken”, meldt het Instituut voor de Nederlandse taal. Het Boekenweekessay werd al in 1987 geïntroduceerd. Het idee om er dit jaar een poëziebundel van te maken, kwam van Bart Chabot zelf. Het CPNB vond het ook een mooi plan om op deze manier poëzie tijdens de Boekenweek wat bewuster in de schijnwerpers te zetten. 

Over de auteur