Vanaf 15 maart begint het Nederlandse broedseizoen, wat kan jij doen om de vogels te helpen?

Vanaf 15 maart begint het Nederlandse broedseizoen, wat kan jij doen om de vogels te helpen?

Aankomende vrijdag 15 maart is het zover: de start van het Nederlandse broedseizoen. Veel vogels in Nederland broeden ongeveer tussen 15 maart en 15 juli. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om tijdens het broedseizoen de vogels te helpen.

Het broedseizoen is van 15 maart tot 15 juli. Dit is de periode waarin de meeste vogels broeden. Nesten en eieren zijn gedurende de hele broedperiode wettelijk beschermd, vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong. In Nederland wordt deze beschermende wet de omgevingswet genoemd. De omgevingswet beschermt natuurgebieden, planten en diersoorten. De wet moet ervoor zorgen dat verschillende planten- en diersoorten in de natuur blijven bestaan, met name de kwetsbare soorten.

Inheemse vogels behoren tot deze kwetsbare soorten. Door de bebouwing in natuurgebieden verliezen deze vogels hun leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat ook hun nakomelingen, de kuikens, goed worden beschermd en niet worden gestoord tijdens hun cruciale moment van het leven. Thuis kun je hierbij helpen door tijdens deze periode de heg niet te snoeien. Veel vogels bouwen hun nest tussen de takken van dichtbegroeide heggen, waar de eieren en jonge kuikens beschermd zijn tegen (grote) roofdieren en slecht weer. Denk hierbij aan grote vogels of katten.

In het bos wordt je dringend geadviseerd om de hond aan de lijn te houden. Dit wordt normaal gesproken in veel bossen al gevraagd, maar tijdens het broedseizoen wordt hier extra op gelet. Houd je hond op deze manier uit de buurt van nestjes en kuikens. Ook kun je een vogelhuisje ophangen. Veel vogels hebben moeite met het maken van een goed nest, dus een vogelhuisje komt dan goed van pas. Om bij te dragen aan het nest zou je aan het begin van de lente de grond wat rommeliger kunnen houden, oftewel de tuin een keer niet op te ruimen. Hierdoor kunnen vogels gemakkelijker op zoek gaan naar takken en ander materiaal dat ze voor een nest kunnen gebruiken.

Als je een kuiken ziet dat uit het nest is gevallen, moet je kijken naar de staat van de veren om te bepalen hoe je moet handelen. Heeft het vogeltje een volle bos veren en kan hij al een paar meter zelf vliegen, dan kun je de vogel beter met rust laten. Zijn de veren nog niet volledig ontwikkeld en is het vogeltje niet mobiel, dan kun je het beste de dierenarts bellen.

Luister hier de reportage over het broedseizoen:

Over de auteur

Loekie Pruijn

Ik ben Loekie Pruijn (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Bussum, maar woon nu in Utrecht. Ik ben heel enthousiast, open en nooit bang om iets te vragen hierdoor past de opleiding Journalistiek erg goed bij mij, naast dat ik een grote passie voor schrijven heb natuurlijk. Ik wil eerst alle aspecten van journalistiek ontdekken voor dat ik kan bepalen welke richting ik later op wil gaan.