De jeugd bewust maken van ‘finfluencers’

De jeugd bewust maken van ‘finfluencers’

Foto: Unsplash, Micheile Henderson

Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat twee op de drie jongeren die op sociale media finfluencers volgen, zich laat beïnvloeden door deze video’s. Tijdens de Week van het geld wordt er op basisscholen, het voortgezet onderwijs en MBO’s aandacht besteed aan deze finfluencers. “We proberen de kinderen te laten in zien wat de belangen zijn van finfluencers” 

Rick Nijkamp is Gedragswetenschapper bij Wijzer in geldzaken en maakt deel uit van de Week van het geld. Op scholen door het hele land wordt er lesgegeven over geld en finfluencers. “Voor de jongere kinderen bespreken we hoe je kan zien of er reclame wordt gemaakt in een video. Bij de oudere kinderen gaat het meer over de kans op rijk worden. De kinderen gaan daarop reflecteren, hoe groot is die kans nou eigenlijk? Maar ook bespreken we wat de belangen van de finfluencers zelf zijn.” Hiermee hoopt Nijkamp dat kinderen en jongeren eerst goed nadenken voordat ze advies opvolgen van iemand op sociale media.  

 Volgens Nijkamp is het belangrijk om kinderen en jongeren hierover te informeren. “Het is heel makkelijk met een app crypto te kopen. Zeker als een finfluencer je in eenvoudige stappen uitgelegd hoe je snel geld kan verdienen.” Veel jongeren steken veel geld in deze adviezen, maar verliezen daar ook geld mee. Volgens journalist Sonny Motkés, van het Financieel Dagblad, gaat het in veel gevallen echt te ver. “Er zijn een hoop jongeren die geld van hun ouders gebruiken of een lening afsluiten bij DUO. Allemaal om die adviezen van de finfluencers te kunnen opvolgen”, legt Motkés uit.  

Volgens Motkés zijn finfluencers niet per definitie een slecht iets. “Het is goed om de jeugd bewust te maken van financiën en de wereld van het beleggen. Het is goed dat de drempel om te investeren lager ligt dan twintig jaar geleden.” 

Over de auteur

Max van den Bogaert

Ik ben Max en ik ben 20 jaar (hij/hem). Ik woon in Utrecht en ik studeer uiteraard Journalistiek. Ik heb veel plezier in het maken van producties voor de SvJ-media website. Naast dat ik redacteur ben bij SvJ-media werk ik ook als LSM operator bij Argus. Ook werk ik bij NOS-sport als streamregisseur. Ik probeer tijdens mijn studie hier zo veel mogelijk ervaring op te doen en ben vooral aan het genieten.