Geen grote zorgen over zeespiegelstijging in Nederland

Geen grote zorgen over zeespiegelstijging in Nederland

Nederland kan een zeespiegelstijging van vijf meter aan. Dat blijkt uit het Kennisprogramma Zeespiegelstijging van de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris. Maar om ervoor te zorgen dat Nederland deze stijging ook écht aan kan, moeten er wel maatregelen genomen worden.

In beginsel moet de stijging van de zeespiegel natuurlijk voorkomen worden. Maar dit is in de praktijk bijna niet te doen. Daarom moet er nu wat gebeuren om overstromingen te voorkomen. “Wat we nu doen is het verhogen van de rivierdijken, dat voorkomt dat de rivieren overstromen. Daar kunnen we nog wel een tijdje mee doorgaan, maar op de lange termijn zouden we wel over andere maatregelen moeten nadenken. We kunnen niet eeuwig doorgaan met het verhogen en verbreden van dijken”, aldus Dick Butijn, expert Water Management. Butijn is momenteel bezig met het ontwikkelen van de Tweede Kustlijn, een soort extra dijk maar dan in de zee. Deze dijk houdt zoutwater tegen.

Ondanks de maatregelen die genomen kunnen worden tegen overstromingen, kan Nederland die stijging van vijf meter niet aan als het om verzilting gaat. Bij verzilting neemt het zoutgehalte in de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater toe. Verzilting is nog steeds een van de grootste problemen binnen de stijging van de zeespiegel. “Al bij een zeespiegelstijging van drie meter kunnen we niet overal het zout wegspoelen. Dan moeten de boeren, de natuur en drinkwaterbedrijven leren om te gaan met zoutige omstandigheden”, vertelt Dolf Kern, coördinerend adviseur voor het deelprogramma zoetwater en de regionale deltastrategieën. Als hier niks tegen gedaan wordt, kan dit uiteindelijk voor schaarste van het drinkwater zorgen. Dit kan opgelost worden door van zoutwater zoetwater te maken, maar hier moet volgens Kern wel heel veel energie in gestoken worden.

Bekijk hier de videoreportage over verzilting:

Over de auteur

Felix ter Steege

Mijn naam is Felix ter Steege (2004), geboren in Venray maar ik woon nu in het mooie Utrecht. Ik vind het leuk om met mensen en media bezig te zijn. Daarom ben ik student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb veel hobby's maar het allerliefst ben ik met mensen om me heen.