Internationale vrouwendag: ‘Deze scheve machtsverhouding werkt nog steeds door in de mensen van vandaag’

Internationale vrouwendag: ‘Deze scheve machtsverhouding werkt nog steeds door in de mensen van vandaag’

Foto: Vrouwen aan het IJ (Bron: Bahaar Ramdjanbeg)

Door: Doris Steijger

AMSTERDAM – Internationale Vrouwendag wordt op 8 maart over de hele wereld gevierd. Dit is een dag die gewijd is aan het erkennen van de prestaties en uitdagingen van vrouwen over de hele wereld. Het belang van deze dag blijkt wel uit de meest recente cijfers van gendergerelateerd geweld: in Nederland sterft er elke acht dagen een vrouw door geweld (femicide). En 73% van de Nederlandse vrouwen heeft seksuele intimidatie meegemaakt. De meest voorkomende vorm van gendergerelateerd geweld is huiselijk geweld. Kathinka Lünneman is juridisch socioloog gespecialiseerd in het herkennen van huiselijk geweld.

In Nederland krijgt 53% van de vrouwen en 19% van de mannen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen met huiselijk geweld te maken. Doctor Lünneman legt het ontstaan van deze geweldsvorm tegen vrouwen uit: ‘Aan huiselijk geweld liggen vaak patriarchale patronen ten grondslag. Het ligt aan de manier waarop mannen controle willen uitoefenen over hun vrouw en kinderen. Dat is doorgaans anders dan de manier waarop vrouwen controle uitoefenen.’

‘Het verschil in het beoefenen van dwangmatige controle heeft te maken met man-vrouw verschillen in de maatschappij, maar ook in het gezin. Als ik kijk naar mijn opa, dan had hij eigenlijk alles te zeggen en vrouwen waren handelingsonbekwaam en hadden niets te vertellen in hun huwelijkse relatie.’ Deze scheve machtsverhouding werkt nog steeds door in mensen vandaag en zeker in masculiene culturen. Het belang van Internationale Vrouwendag, het opkomen voor de rechten van de vrouw en het uitspreken tegen femicide zijn belangrijke thema’s die vandaag de dag spelen.

Bekijk hieronder de LIVE-reportage van de viering van de vrouw bij vrouwencentrum ‘Vrouw aan het IJ’:

Over de auteur

Doris Steijger

Doris Steijger is al sinds jonge leeftijd al volop geïnteresseerd in de wereld om haar heen, van natuur tot maatschappij, overal is een verhaal in te vinden. Deze nieuwsgierigheid komt dan ook goed van pas als redacteur van UPd8. In haar vrijetijd gaat ze graag naar musea, sporten, lezen of gezellig praten met vrienden. Of het nou een artikel is over de politiek of over theater, deze journaliste zet zich er volledig voor in om haar interesses en passie over te brengen op de lezer.