Aanzienlijk meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Aanzienlijk meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Afbeelding ter illustratie. Foto: Unsplash (kate.sade)

NEDERLAND – Het Huis voor Klokkenluiders heeft vorig jaar aanzienlijk meer meldingen ontvangen van vermoedens van misstanden op het werk, blijkt uit hun jaarverslag. De organisatie helpt mensen die een misstand aan de kaak willen stellen. Naast dat er meer meldingen zijn, nemen ook werkgevers meer contact op.

Grote toename meldingen 

In 2023 namen 369 mensen die een misstand vermoeden contact op met het Huis voor Klokkenluiders. Dat is een toename van 50% in vergelijking tot het jaar daarvoor. De mensen die bij het huis een probleem aankaartten, benoemde vaak de top van hun organisatie als onderdeel van dat probleem, laat Huis voor Klokkenluiders voorzitter Wilbert Tomesen weten via de website. ‘‘Daarnaast is het feit dat het Huis meekijkt een aanmoediging voor werkgevers om extra naar de melding te kijken’’, zegt Tomesen. Volgens hem leidt dit bij werkgevers geregeld tot een andere koers voor de melding.   

Werkgevers doen meer meldingen 

Volgens het jaarverslag doen ook werkgevers meer meldingen bij het Huis. Ook dat aantal steeg meer dan 50%. De hulpvragen gingen vooral over het inrichten van een meldregeling of het voeren van intern onderzoek. Ook wilden organisaties advies over het vertrouwenswerk binnen de uitvoering van de wet. Volgens de voorzitter is voorkomen beter dan genezen, het Huis besteedt  daarom veel aandacht aan preventie richting organisaties. ‘‘Als een organisatie een succesvol meldbeleid hanteert, waarin melders en meldingen serieus genomen worden, kunnen misstanden juist voorkomen worden”, zegt Tomesen.  

Grensoverschrijdend gedrag

Carla de Bruyn is trainer en adviseur op het gebied van agressie en sociale veiligheid en vertelde tijdens de UPD8 uitzending van vrijdag 22 maart over grensoverschrijdend op de werkvloer. 

Over de auteur

Victor Schipper

Mijn naam is Victor Schipper, 21 jaar en ik ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een ambitieuze student die uitdaging zoekt door mee te doen aan verschillende honoursprojecten binnen de SvJ. Momenteel loop ik mee op de redactie van RTV Connect en ben ik werkzaam als freelance journalist. Ook ben ik actief betrokken bij de NVJ en help ik mee met het organiseren van evenementen voor Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ. Daarnaast ben ik Vicevoorzitter van Studievereniging LeF (Letterlijk en Figuurlijk) van de opleiding Journalistiek. Ik heb een passie heb voor de schrijvende journalistiek met een specialisatie in burger, politiek en maatschappij. Als freelancer ben ik inzetbaar voor het schrijven van (nieuws) artikelen en columns.