Rechtszaak tegen Greenpeace-activisten die het huis van de Britse premier beklommen om te protesteren tegen olie- en gasboringen

Rechtszaak tegen Greenpeace-activisten die het huis van de Britse premier beklommen om te protesteren tegen olie- en gasboringen

YORK- Met behulp van ladders en klimtouw klommen ze op het dak van het huis van premier Sunik in het Engelse Noord-Yorkshire. Hier rolden ze oliezwarte doeken naar beneden met de teksten “oliewinsten of onze toekomst” om te protesteren tegen het oliebeleid. De 3 activisten die het huis beklommen staan donderdag voor de rechtbank wegens criminele schade. “Als ik naar vergelijkbare zaken kijk, vermoed ik dat hen een celstraf boven het hoofd hangt,” zegt Roel Kessels, coördinator van de Legal Circle van Extinction rebellion.

Op 31 juli maakt de Engelse premier, Rishi Sunak, bekend dat hij nieuwe vergunningen zal verstrekken voor olie- en gasboringen in de Noordzee. Hiermee wil hij Engeland onafhankelijk maken van import uit andere landen. Een aantal dagen later klimmen vijf activisten op het privéhuis van de premier terwijl hij zelf op vakantie is in Californië. Aan de zijkant van zijn huis hingen ze 200 vierkante meter aan ‘oliezwarte doeken.’ Rosemary Ainslie, hoofd van de CPS Special Crime Division, zei: “Na beoordeling van het bewijsmateriaal verstrekt door de politie van North Yorkshire, hebben we toestemming gegeven voor strafrechtelijke vervolging tegen een man en twee vrouwen.”

Kessels verwacht dus een celstraf. “Een klimaatactivist die 30 minuten meeliep met een vreedzame slow march protest op een weg in Londen kreeg 6 maanden cel. Ik durf niet te zeggen wat de precies straf is, maar vermoed wel een langere gevangenisstraf.” Een wet die hiervoor zorgt is de Public Order Act 2023. Als je een snelweg bezet, kreeg je eerst een boete van 1000 pond. Nu kan je een onbeperkte boete krijgen, 6 maanden cel of beide.

Tijdens de talkshow vertelde Kessels verder over de gevolgen van de regelgeving op deze rechtszaak.

Over de auteur

Leon Hart

Leon Hart (18) woont in De Goorn en is eerstejaars student op de school van journalistiek in Utrecht. Hij maakt zich hard voor: gelijkheid, de waarheid en transparantie. Onderwerpen die hem aanspreken zijn: politiek, conflicten en de maatschapij.