Den Haag versus Groningen

Den Haag versus Groningen

Vlag Groningen - Bron: Vectorportal

Ik voel mij achteraf misleid door gaswinningsbedrijf Gasterra”, dit zei minister Kamp tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Hij werd minister van Economische Zaken toen de ellende in Groningen (en Den Haag) begon in 2012. Hoewel Kamp vond dat hij niet alle informatie kreeg, concludeerde de enquêtecommissie vorig jaar dat zowel hij als Mark Rutte zich niet genoeg hadden ingespannen voor de Groningers. 

 

Op 16 augustus 2012 was de zwaarste aardbeving ooit gemeten in Groningen, met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. De beving vond plaats in Huizinge, een plaatsje dat valt onder de gemeente Loppersum. De burgermeester van destijds is niet te spreken over het handelen van politiek Den Haag. Hij probeerde na de aardbeving een week lang de minister te bereiken maar kreeg hem niet te pakken. Zei hij in de parlementaire enquête. Dit zorgde al voor kwaad bloed.  

 

Een halfjaar na de beving in Huizinge kwam het SodM (Staatstoezicht op de mijnen) met een advies om de gaswinning zo snel mogelijk te minderen. Naar dit advies werd niet geluisterd. Sterker nog: Het jaar daarop werd er meer gas uit de grond gepompt. Tot ongenoegen van velen Groningers en de burgemeester. Hij noemde 2013: “Een rampjaar” in de parlementaire enquête.  

 

Veel Groningers hebben het gevoel dat geld boven hun eigen veiligheid staat voor Den Haag. Dit gevoel werd versterkt toen de minister van Financiën, destijds Jeroen Dijsselbloem, Henk Kamp terugfloot op het besluit om in 2014 minder gas uit de grond te pompen. Dijsselbloem zou naar zijn zeggen niet uitkomen met de begroting van het kabinet 2014. 

 

Een andere gebeurtenis waar de Groningers niet blij zijn met het handelen van Het Rijk waren de lange rijen van vorig jaar voor de gemeenteloketten in de provincie Groningen. Het ging om een subsidie van 10.000 euro die slachtoffers van de aardbevingen konden aanvragen. Maar de beloofde 220 miljoen euro was al snel op, waardoor veel mensen, midden in de winter, uren in de rij stonden voor niks. 

 

Toch begint het vertrouwen in de Haagse politiek weer toe te nemen volgens belangenorganisaties en de gedeputeerde van de provincie met de portefeuille mijnbouw. Zij zijn allemaal blij dat de gaskraan vanaf 1 oktober echt dichtgaat en vanaf volgend jaar daadwerkelijk ontmanteld wordt, hoewel zij graag hadden gezien dat de gaskraan nu al ontmanteld wordt.  

 

Dat het vertrouwen in Den Haag weer toeneemt is goed, maar er zijn nog steeds kenbare littekens. De staatssecretaris van mijnbouw Vijlbrief, verwacht dat alle huizen aardbeving bestendig zijn. “Het is een hele heisa, maar ik denk dat wij het gaan halen”. De belangenorganisaties en gedeputeerde zijn wat pessimistischer en denken dat het nog wel een paar jaar langer zal duren. Ze zijn allemaal wel optimistisch als het gaat om de toekomst en de band tussen Groningen en Den Haag. 

Over de auteur

Adil El Marnissi

ik heet Adil en ben 21 jaar. Ik studeer aan de hogeschool van Utrecht en werkzaam bij ESPN en Het Bonusprogramma. Ik ben van erg nieuw- en leergierig, daarom zal ik altijd zoeken naar de waarheid. ongeacht de moeilijkheidsgraad.