Malieveld in Den Haag kleurt blauw voor behoud op vroegpensioen

Malieveld in Den Haag kleurt blauw voor behoud op vroegpensioen

Politiedemonstratie

DEN HAAG – Op het Malieveld in Den Haag hebben politieagenten zich verzameld om te demonstreren voor het behoud van het vroegpensioen recht. Dit recht, bedoeld voor mensen met ‘zwaar werk’, geeft hen de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan. Maar, er bestaat de mogelijkheid dat deze regel binnenkort wordt afgeschaft. 

De regeling vervroegde uittreding (RVU) biedt werknemers met zwaar werk de kans om eerder met pensioen te gaan. In 2005 werd deze regel afgeschaft, maar sinds 2021 is hij weer van kracht, zo meldt het AWNV. Dit heringevoerde recht is slechts tijdelijk, want aan het einde van 2025 zal het opnieuw worden afgeschaft. Daarnaast bepaalt deze regeling dat werkgevers geen belasting hoeven te betalen over de RVU-uitkering, aldus de Rijksoverheid. 

De herinvoering van deze regel is het gevolg van een versoepeling ervan tussen 2021 en 2025. “Indien een regeling kwalificeert als RVU, is de werkgever over de uitkering, bijdrage of premie inzake deze RVU een zogeheten pseudo-eindheffing verschuldigd van 52%”, verklaart het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wanneer werknemer en werkgever tot de conclusie komen dat het werk niet uit te houden is tot de officiële pensioenleeftijd, kan er beroep worden gedaan op de RVU. 

Na 2025 zullen werknemers die onder de categorie ‘zwaar werk’ vallen, de uitkering niet langer ontvangen. Dit nieuws zorgt voor teleurstelling onder deze groep. De politie vakbond leidt de protesten en is eerder dit jaar al begonnen met demonstraties. Deze week staat er opnieuw een demonstratie op de planning, waarbij woordvoerder Maarten Brink verklaart: “De demonstraties en stakingen zullen geleidelijk intensiveren totdat onze stem wordt gehoord.” Het Malieveld zal daarom binnenkort gevuld zijn met politieagenten, niet voor het controleren van andere protesten, maar voor hun eigen protestactie. 

Over de auteur

Sascha Timmerman

Timmerman, Sascha Timmerman. – Op mijn 13e is mijn interesse in de journalistiek begonnen. Deze interesse is terug te zien in mijn werk, studie en hobby’s. Na mijn middelbare school ben ik begonnen aan de mbo-studie mediaredactiemedewerker aan het Mediacollege in Amsterdam. Zowel tijdens de stages als tijdens de lessen heb ik enorm veel over het vak “redactie” geleerd.