Zegening Nederlandse bloemen voor Urbi et orbi in Vaticaanstad

Zegening Nederlandse bloemen voor Urbi et orbi in Vaticaanstad

Met water uit een goude kan zeggent Bisschop, Hans van den Hende, een borstel de bloemen die dinsdag vertrokken vanuit de Keukenhof naar Vaticaanstad. Daar zullen ze het Sintpieterplein laten versieren voor Urbi et orbi, een toespraak van de paus op Eerste Paasdag waar hij iedereen een zalig pasen wenst.

Met de zegening wenst de paus de bloemen en de chauffeurs een goede reis. “Naast de zegening bidden we ook tot God, waarbij we hem danken voor de gave van de bloemen die zo mooi in bloei staan”, vertelt bisschop Van den Hende. Hij sluit zijn gebed af met een wens voor een goed Paasfeest, waarbij hij benadrukt dat dit niet alleen een feest van gezelligheid is. Hij ziet ook dat veel mensen niet in ‘vrede en vreugde leven’ door oorlogen of honger en dorst. “Daarom is de boodschap van Pasen voor mensen die het moeilijk hebben een belangrijke boodschap, namelijk dat het leven sterker is dan de dood, en de liefde sterker dan het kwaad.”

Transportbedrijf Van der Slot en bloemist Piet van der Burg zijn verantwoordelijk dat binnen 5 dagen het Sint-Pietersplein volstaat met bloemen. Van der Burg en Daan van der slot, van het transportbedrijf, vertellen hoe zit dit voor elkaar krijgen.

Als de paus zondag zijn toespraak geeft, zullen we waarschijnlijk geen “bedankt voor de bloemen” horen. Paus Franciscus heeft deze zin nog niet uitgesproken, in tegenstelling tot zijn voorgangers. Wel krijgt Van der Burg de kans om persoonlijk met de paus te praten. “Hij spreekt Italiaans en ik ook een beetje. Vorig jaar zei ik tegen hem: ‘Tutti questi fiori sono un dono al tuo santo padre’. Wat betekent ‘al deze bloemen zijn een cadeau aan uw heilige vader’.”

Over de auteur

Leon Hart

Leon Hart (18) woont in De Goorn en is eerstejaars student op de school van journalistiek in Utrecht. Hij maakt zich hard voor: gelijkheid, de waarheid en transparantie. Onderwerpen die hem aanspreken zijn: politiek, conflicten en de maatschapij.